|
|
Diety
Wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia i odżywiania. Diety odchudzające i zdrowotne. Informacje na temat zdrowej żywności.
|
|
DNA a dietetyka
Przychodzimy na świat ze sporym zestawem wyróżniających nas cech – mamy je zapisane w genach. Genetyka, stała partnerka medycyny, stała się też nieodłączną towarzyszką… dietetyki.
| | |
|
|
|
Pomidorowa na ostro
Jeden posiłek to zaledwie 140 kalorii, przekąska to 70 kalorii, a całodzienna dieta to tylko 630 kalorii. Przy tak niskiej wartości kalorycznej 42 Vital dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników i substancji odżywczych.
| | |
|
|
|
Mity dotyczące warzyw i owoców
Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że...
| | |
|
|
|
Dietetyczne hity
Największymi hitami 2014 roku były trzy diety: bezglutenowa, paleo i 5:2 - każda obiecująca spektakularne efekty odchudzania. Czy stosując je możemy trwale zredukować wagę, czy tylko sobie zaszkodzić? O radę poprosiliśmy Agnieszkę Piskałę, specjalistę ds. żywienia Nestlé Polska.
| | |
|
|
|
Białko to podstawa
Coraz szybciej starzejące się społeczeństwo to szansa na rozwój dla rynku spożywczego. W szczególności dotyczy to firm wytwarzających produkty białkowe.
| | |
|
|
|
Apetyt a zdrowie seniora
Okazuje się, że apetyt osób starszych jest ważnym wskaźnikiem określającym ich ogólny stan zdrowia. Co więcej, może on przedłużyć życie pacjentów.
| | |
|
|
|
Ryby chronią mózg przed starzeniem
Pieczona lub grillowana ryba, spożywana raz w tygodniu może zahamować starty związane ze starzeniem - bez względu na to ile kwasów omega-3 posiada.
| | |
|
|
|
Zdrowe życie – zdrowy senior
Naukowcy z Ośrodka Badań Medycyny Prewencyjnej Uniwersytetu Stanforda rozpoczną wkrótce badania dotyczące wpływu diety i stylu życia na zdrowe starzenie.
| | |
|
|
|
Aktywność fizyczna i dieta wysokobiałkowa
Jak donoszą badania opublikowane na łamach „British Medical Journal” (BMJ), aktywność fizyczna i dieta wysokobiałkowa mogą mieć korzystny wpływ na różnorodność mikroflory jelitowej.
| | |
|
|
|