|
|
|
|
|
|
Dziewczyny, pomożcie.
Będąc w ciąży mam ciągłą ochotę na coś kwaśnego i tak sobie bigos wymyśliłam i tak chodzi za mną od paru tygodni.
Jednak nigdy go nie robiłam i wydaje mi się, że nie jest to takie łatwe.
Znacie jakies sprawdzone przepisy na pyszny bigosik? Zapewne każda ma jakieś swoje "patenty" i może podzielicie się swoją tajemną wiedzą . _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja mam swój dosyć prosty sposób na szybki i smaczny bigosik
Oto on:
2 kg kiszonej kapusty, 600 g wołowiny, 600 g żeberek, 300 g kiełbasy, 2 łyżki stołowe przyprawy do bigosu Galeo.
Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia. Gdyby kapusta była za kwaśna odlać część płynu i dolać świeżej wody. Mięso upiec. Do kapusty dodać pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, przyprawę i gotować na małym ogniu 2-3 godziny często mieszając.
Mam nadzieję że bedzie wam smakował równie bardzo jak i mi _________________ Na świecie istnieje jedyna rzecz warta życia: bezgranicznie kochać istotę, która kocha nas bezgranicznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Przepis Megan jest podobny do mojego z jednym wyjątkiem: u nas w wielkopolskiem dodaje się słoiczek koncentratu i paczuszkę grzybków suszonych, liście laurowe i ziele angielskie - pychota, palce lizać Życzę smacznego _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Dokładnie tak jak pisze Kama, grzybki suszone musza być koniecznie bo bez nich to nie bigos a jedynie taka "kapucha". A jeśli przyprawy to polecam Kamis- do bigosu. Moim zdaniem najlepsze i najbardziej aromatyczne przyprawy jakie są. _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki dziewczyny.
Muszę ten bigos w weekend zrobić bo mi język się za mocno wydłuży... Już mi ślina kapie . _________________
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja bigos robię na winie...czyli co się nawinie hahahaha nie mam określonych porcji danych składników w każdym razie na 1,5 kg kapuchy kiszonej dodaje z 1 kg kapusty białej bo z samej kiszonej jest okropnie kwaśny, oprócz mięsa ok 1,5 kg. dodaję resztki wędlin,zawsze jakieś są w zamrażarce, no poprostu co mam. Mięso daję chude bo nie cierpię tlustego bigosu...Jarzyny ścieram do białej kapusty i w niej gotuję (bo oczywiście białą kapustę gotuje się oddzielnie z kiszoną) Z przypraw dodaję przede wszystkim liść bobkowy , ziele ang., pieprz, paprykę i jakieś suszki czyli np.majeranek i tp. Suszone grzybki i śliwki daję jak mam, jak nie mam to się i bez tego obejdzie. Na koniec koncentrat pomidorowy, choć nie zawsze go daję - reguluje nim kwasowość, bo kolor bigos nabiera od mięsa, od grzybków czy śliwek...
edytowany: 1 raz | przez bogulka | w dniu: 25-09-2008 7:55
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|