Witam was - mam sprawdzony przepis, który mój mężczyzna uwielbia, więc przy okazji walentynek chciałam się nim podzielić
Składniki:
40 dkg wołowiny (może być na gulasz, osobiście jednak polecam chudszą, np. pręgę)
3 papryki - każda w innym kolorze (zielona, żółta i czerwona)
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 średni przecier pomidorowy
1 kostka rosołowa (najlepiej warzywna)
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra (w proszku),bazyliowa kostka knorra
oliwa z oliwek
Kawałki mięsa wielkości centymetr na centymetr wraz z półkrążkami cebuli podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będziemy robić zupę. Mięso wcześniej posolić i popieprzyć. Cebula ma być dobrze podsmażona, a więc nie tylko "szklista", ale lekko brązowa. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze trochę smażyć - gdy za bardzo skwierczy, można dolać jeszcze trochę oliwy, ale bez przesady bo wyjdzie nam "Zupa oliwna" ;)Wlać do tego wodę (pełen garnek), dodać przecier pomidorowy i kostkę rosołową i trochę pogotować (ok.20 min -aż wołowina będzie w miękka). Następnie wrzucić pokrojone w cieniutkie paseczki ziemniaki i gotować dopóki ziemniaki będą dobre. Wtedy też należy dodać przyprawy do smaku - radzę dodać sporą garść majeranku, ale dopiero na koniec, żeby nie dodał zupie goryczy.
Smacznego
_________________