narazie mam jakis ale to nie ten od mamy bo gdzies wyszli
1 kostka margaryny
szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru do piany
70 dag twardych śliwek węgierek
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka,
mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą
na sztywno pianę z białek, ale bez ostatnich
dwóch - trzech łyżek: będa potrzebne do polewy.
Ciasto powinno być gęste.
Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać
połówki śliwek skórkami do dołu, kilka śliwek
poprzekrawać na ćwiartki wzdłuż i powciskać w wolne
miejsca między już poukładanymi owocami - te wpadną do
ciasta na dół. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu,
lekko ciepłe posmarować resztą piany ubitą na sztywno z 2 łyżkami
cukru. Mozna tez po prostu posypać ciasto cukrem pudrem
)) Smacznego,polecam. Doskonałe na ciepło i na zimno.
niepracochłonne
----------------------------------------------------------------
drugi przepis :
Składniki:
- 1,5 szkl mąki,
- 6 łyżek oliwy,
- 0,5 szkl. cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki mleka,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- śliwki (ile kto chce).
Jak przyrządzić?
Żółtka unić z cukrem, dodać oliwę, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić pianę z białek i połączyć z resztą uzyskując jednolitą masę.
Przygotowaną masę wylać na blachę.
Na wierzch układać otoczone w mące połówki śliwek.
Potrzebne przybory:
Miseczka, mikser, blacha.
Jak podawać?
Na ciepło i na zimno jest równie pyszne.
Uwagi:
Piec ok 5-60 min do uzyskania złotego
koloru.
Czas przygotowania:
Wierzch można delikatnie posypać cukrem pudrem.
W sezonie można dodać inne owoce, z truskawkami jest wyśmienite.
-----------------------------------------------------------
trzeci przepis :
Składniki:
- 50 dag śliwek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy. Do formy: masło i bułka tarta. Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzania:
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Z białek ubij pianę, dodaj cukier, ubijaj, aż będzie sztywna i lśniąca. Nie przerywając ubijania, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką. Roztopione i schłodzone masło dodawaj do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.
----------------------------------------------------------------
to chyba na tyle narazie ,jak wroca to postaram sie wziasc przepis od mamy M i Ci go napisze
_________________