Oto bardziej czasochłonny sposób
Składniki:
- płaty lazanii dostępne w spożywczym np Lubella
- 1 kg pomidorów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag mielonego mięsa
- 30 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- bazylia
- trochę oleju
- majeranek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Płatki lazanii podgotować, przelać zimną wodą i osączyć. Na patelni usmażyć obraną i posiekaną cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć razem 5 minut. Dodać przesmażone mielone mięso.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Dwa, trzy pomidory odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i włożyć do rondla z pieczarkami i mięsem. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgotują. Sos doprawić posiekaną bazylią, majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne naczynie posmarować łyżką oleju i włożyć warstwę lazanii. Rozsmarować sos pomidorowy i posypać żółtym serem. Tak układać kolejne warstwy. Na ostatniej ułożyć pozostałe pokrojone pomidory i posypać startym serem, najlepiej goudą.
Piec ok.30 min.
Wersja łatwiejsza
Kup sos do lazanii, makaron lazania i mięso mielone, mięso przesmaż, dodaj sos i układaj na podgotowanych płatach lazanii, całość posyp serem zółtym
Smacznego
_________________
Pozdrawiam - Dalia