|
może być wykorzystywane w diecie alergików – osób uczulonych na gluten oraz tych zmagających się ze skazą mleczną. Zawarte w nim białko sojowe jest doskonałą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, które znaleźć możemy w mleku krowim.
Alergie to jedne z najbardziej uciążliwych chorób, które uniemożliwiają nam w pełni sprawne funkcjonowanie w życiu codziennym. Zmagają się z nimi nie tylko dorośli ludzie, ale coraz to częściej alergikami są małe dzieci. O ile dorosły człowiek jest w stanie nauczyć się żyć ze swoją alergią, małemu dziecku ciężko jest wytłumaczyć, że nie może czegoś jeść. Rodzice muszą ciągle kontrolować to, co je dziecko, sprawdzać skład produktów żywnościowych, wprowadzić specjalną dietę pozbawioną alergenów, a także informować o niej wszystkich, którzy opiekują się dzieckiem, np. w szkole, przedszkolu, czy też nawet podczas przyjęcia urodzinowego u znajomych. Niezbędna jest również współpraca rodziców z alergologiem i dietetykiem.
Wśród alergenów pokarmowych wymieniane są: mleko krowie, białko, cytrusy, orzechy, jajka, grzyby, pszenica, pistacje oraz konserwanty. Dwie najczęściej występujące alergie pokarmowe to uczulenie na gluten oraz skaza mleczna.
U osób cierpiących na skazę mleczną niestosowanie się do żywieniowych zaleceń dietetyka może powodować AZS – Atopowe Zapalenie Skóry, które objawia się zaczerwienieniami oraz łuszczeniem się skóry w okolicach rąk, nóg, twarzy oraz szyi. Dlatego, aby uniknąć wszystkich wyżej wymienionych negatywnych skutków skazy mlecznej, tak ważne jest wprowadzenie ścisłej diety i ciągłe kontrolowanie tego, co spożywa nasze dziecko.
Powszechnie wiadomo, że mleko zawiera bardzo dużo białka i wapnia, które wzmacnia kości i niezbędne jest dla prawidłowego rozwoju dziecka. Co więcej, dzieci uwielbiają jeść na śniadanie ulubione płatki z mlekiem, naleśniki, czy też placuszki. To, że nasze dziecko choruje na skazę mleczną, nie znaczy, że musimy rezygnować z tych wszystkich dziecięcych przysmaków i zmieniać jego żywieniowe upodobania. Doskonałym zamiennikiem mleka krowiego jest mleko sojowe.
W ostatnich kilku latach, soja, na bazie której między innymi wytwarzane jest mleko sojowe, znalazła zastosowanie w wielu produktach spożywczych. Mleko sojowe zawiera aż 40% białka. Jest niskokaloryczne i zawiera jedynie tłuszcze nienasycone dzięki czemu stanowi idealny składnik diety dla osób pragnących zrzucić parę kilogramów. Ponadto, nie zawiera cholesterolu i glutenu, co ważne dla alergików. Co więcej, mleko sojowe jest produktem o niskim indeksie glikemicznym i może być spożywane przez cukrzyków. Dodatkowym atutem jest duża zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny i sprawną przemianę materii. Mleko sojowe jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych takich jak: potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor.
Mleko sojowe znalazło bardzo szerokie zastosowanie w kulinariach. Może być stosowane zamiennie we wszystkich daniach, które wymagają użycia mleka krowiego dzięki czemu możemy przygotowywać ulubione śniadanie naszego małego alergika. Ponadto, na rynku dostępne jest mleko sojowe o różnych smakach, co wzmacnia i urozmaica walory naszych posiłków. Firma ViveSoy połączyła w swych napojach na bazie soi smak mleka z papają, mango, brzoskwinią, ananasem, czy pomarańczą.
Nawet jeśli wydaje się to być dosyć intrygującym połączeniem, warto spróbować przyrządzając chociażby pyszne muffiny, które z pewnością skradną serca Waszych dzieci. Możecie upiec je razem łącząc wspaniałą zabawę z lekcją zdrowego odżywiania.
Przykładowy przepis:
Waniliowe muffiny (bez glutenu):
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin, np. Olivari
- 3/4 szklanki mleka waniliowego ViveSoy
- dodatkowo możemy wrzucić pokrojone truskawki, jabłka lub banany.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do otworów na blasze do pieczenia muffinów powkładać papilotki i zalać ciastem do ? wysokości. Piec 15-20 minut.
autor: / źódło: / opracowanie:
ViveSoy
|