|
Zajęcia połączone są ze zwiedzaniem i odbywają się w rejonie Algarve oraz Dolinie Douro.
Uczestnicy tygodniowych warsztatów, pod okiem najlepszych szefów kuchni portugalskiej, nauczą się przygotowywać tradycyjne dania oraz ciasta danego regionu. Oprócz gotowania, w programie przewidziano także wycieczki, przybliżające kulturę Portugalii, oraz naukę języka portugalskiego.
W Faro School of Hospitality and Tourism w regionie Algarve (17-23 czerwca br.) będzie można poznać tajemnice potraw z ryb oraz spróbować produktów regionalnych, takich jak migdały, figi oraz chleb świętojański (alfarrobeiras), który używany jest jako zamiennik kakao. W programie znalazły się także wycieczki na aukcje ryb, targ miejski, do muzeów, na złote i słoneczne plaże, jak również podróż łodzią do wyjątkowego obszaru chronionego - Parque Natural da Ria Formosa. Ta piękna laguna, składająca się z labiryntu kanałów, wysp, piaszczystych plaż i bagien, podlega ciągłym zmianom, wynikającym z wpływu wiatru oraz fal morskich. Ria Formosa zamieszkują rozmaite gatunki zwierząt, w tym ptaków (m.in. flamingów i zimorodków).
Szkoła Lamego School of Hospitality and Tourism w Dolinie Douro (1-8 września br.) przygotowała propozycję dla miłośników wina. W programie warsztatów przewidziano wycieczkę na targ miejski, do muzeów, piwniczek firmy Raposeira (Caves da Raposeira), produkującej wina musujące od 1898 r., a także rejs po rzece Douro i dzień pobytu w winnicy. Region Alto Douro, w którym wino produkowane jest od ponad 2 tysięcy lat, został uznany przez UNESCO za światowe dziedzictwo ludzkości. Na jego malowniczy krajobraz składają się winnice zasadzone na wzgórzach, obok których przepływa rzeka Douro. Stąd też pochodzi słynne wino porto.
Koszt tygodniowego warsztatu to 1 000 euro (cena obejmuje zakwaterowanie, lunche, szkolenie teoretyczne i praktyczne oraz wycieczki). W grupie jest do 20 osób. Uczestnicy warsztatów otrzymają certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w szkoleniu.
|