|
Jagody i truskawki są bogatym źródłem flawonoidów - naturalnych i powszechnie występujących barwników roślinnych. Wśród flawonoidów wyróżnić można podgrupę związków nazywanych anocyjanami, które zgodnie z badaniami mogą pomóc rozszerzyć tętnice, przeciwdziałać gromadzeniu złogów w naczyniach i zapewnić inne benefity dla układu sercowo-naczyniowego. Oprócz jagód i truskawek bogate w flawonoidy są także jeżyny, bakłażan i winogrono.
Badacze z Journal of American Heart Association skupili się na czarnych jagodach i truskawkach, ponieważ są one najczęściej spożywane w USA. Jagody i truskawki mogą być łatwo włączone do tygodniowego jadłospisu kobiet – powiedział Eric Rimm, główny autor badania i profesor nadzwyczajny Żywienia i Epidemiologii w Harvard School of Public Health w Bostonie.
Naukowcy przeprowadzili badanie wśród 93 600 kobiet w wieku od 25 do 42 lat. Polegało ono na wypełnianiu co cztery lata (od 1989 do 2007 roku) kwestionariuszy dotyczących diety. Wśród badanych było 405 kobiet, u których wystąpił atak serca. Naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej jagód i truskawek miały o 32% niższy wskaźnik ryzyka zawału serca w porównaniu do tych, które jadły te owoce raz w miesiącu lub rzadziej.
Dane pozostały niezmienione nawet po uwzględnieniu innych potencjalnie wpływających czynników takich jak: wiek, wysokie ciśnienie krwi, palenie tytoniu, zwiększona masa ciała, spożycie kofeiny i alkoholu czy jedzenie innych niż te, które są bogate w anocyjany, owoców i warzyw.
Udowodniliśmy, że spożycie większej ilości tych owoców (truskawek i czarnych jagód) w młodym wieku, może zredukować ryzyko zawału serca w latach późniejszych – powiedziała Aedin Cassidy, kierownik Zakładu Żywienia w Norwich Medical School University of East Anglia.
Źródło: Aedín Cassidy et al. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. Circulation: Journal of the American Heart Association., 2013
|