|
ci którzy spożywali najwięcej produktów czekoladowych, mieli 17% mniejsze ryzyko zawału, niż ci, którzy unikali jej w swojej diecie. Miłośnicy słodkiej przyjemności spożywali tygodniowo 1/3 kubeczka groszków czekoladowych. Badania opublikowane w dzienniku Neurology, były pierwszymi, w których wykazano pozytywny wpływ czekolady na układ sercowo-naczyniowy. Wcześniejsze analizy pokazały także, że czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca, zawałów oraz podwyższonego ciśnienia. Badania prowadzone przez Szwedzka Radę Badań Socjalnych oraz Szwedzką Radę Badawczą nie wykazują jednak, że czekolada jest bezpośrednim czynnikiem zmniejszającym wskazane zagrożenia.
„To ważne, aby ludzie przyjmowali wiadomości o efektach jedzenia czekolady z przymrużeniem oka” – mówi dr Richard B. Libman, wiceprezes oddziału neurologicznego w Instytucie Cushing Neuroscience w Manhasset w Nowym Jorku. – „Badania zostały prawidłowo przeprowadzone, ale są oparte jedynie na obserwacjach” – dodał. Doktor Libman twierdzi, że warto byłoby przeprowadzić badania kliniczne, polegające na włączeniu czekolady do diety różnych grupy osób. Drogą losową część spożywałaby produkty czekoladowe, a część nie. Badanie miałoby na celu pokazanie związku pomiędzy spożywaniem czekolady a liczbą zawałów wśród testowanych w określonym czasie.
Źródło: Susanna C. Larsson, Jarmo Virtamo, and Alicja Wolk Chocolate consumption and risk of stroke: A prospective cohort of men and meta-analysis Neurology published ahead of print August 29, 2012
|