Taki sposób odżywiania nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, samopoczucie czy efektywność. O tym, co będziemy jeść powinniśmy pomyśleć poprzedniego wieczora i zaplanować syty posiłek, który pomoże nam przebrnąć przez kolejny dzień wypełniony obowiązkami zawodowymi.
Przede wszystkim śniadanie. Aby dobrze funkcjonować przez cały dzień nie należy zapominać o śniadaniu. Ideałem byłoby, gdyby to było ciepłe danie – smażona na oliwie jajecznica z pomidorami, pełnoziarnisty tost z serem czy płatki z mlekiem – dzięki temu pozostaniemy dłużej syci, a organizm będzie gotowy działania. Równie ważne jest drugie śniadanie. Warto zjeść coś zdrowego, jogurt z ziarnami lub jakiś owoc, który dostarczy odpowiednia dawkę witamin i energii niezbędnej do pracy. Drugie śniadanie zapobiegnie spadkowi glukozy we krwi, który według specjalistów ds. żywienia, skutkuje wahaniami nastroju, obniżeniem koncentracji i napadami głodu.
Między jednym telefonem a drugim i rosnącej ilości maili, papierów i wydruków wiele osób zapomina o zdrowym odżywianiu. Chętnie zgadza się na wspólne zamówienie fast-food`u albo z zadowoleniem pochłania zupkę instant. Jednak chcąc zachować odpowiednie skupienie i sprawnie wykonać obowiązki musimy dostarczyć organizmowi „prawdziwego jedzenia”. Rozwiązaniem jest przygotowanie szybkiego obiadu na następny dzień. Taka potrawa powinna być prosta, szybka i nie wymagać wiele wysiłku. W tej roli idealnie sprawdzi się brązowy ryż lub razowy makaron, który będzie świetnym źródłem węglowodanów. Dodatkowo, jeśli przyrządzimy go więcej tak by wystarczyło na dwa dni, zaoszczędzimy czas przy przygotowaniu kolejnego obiadu. Do takiej bazy wystarczy podsmażyć na oliwie z oliwek (np. Carbonell) pokrojone w kostkę mięso, dodać warzywa i aromatyczne przyprawy. Voila – pożywny i zdrowy obiad gotowy!
Proste przepisy na dania do pracy:
Pulpeciki w słodkim sosie cebulowym
* 300 ml oliwy z oliwek Carbonell
* Łyżka mąki
* 30 g chleba
* 500 ml bulionu
* Pół łyżeczki soli
* Pół łyżeczki białego pieprzu
* Łyżka natki pietruszki
* 2 łyżki mleka
* 850 g mielonej wołowiny
* Jajko
* Ząbek czosnku
* 2 cebule
* 2 średnie ziemniaki
Bardzo drobno siekamy jedną cebulę, a następnie ją podsmażamy z kilkoma łyżkami oliwy Carbonell. Mięso mieszamy z posiekaną natką pietruszki, chlebem namoczonym w mleku, jajkiem, przesmażoną cebulą, startym ząbkiem czosnku i przyprawami. Formujemy kulki z mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na dużej ilości oliwy aż uzyskają złoty kolor. Następnie przekładamy gotowe pulpety na talerz wyłożony papierem by usunąć nadmiar oleju. Siekamy drobno drugą cebulę i podsmażamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek Carbonell, aż stanie się delikatnie złota. Dodajemy mąkę i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dolewamy bulionu i dodajemy klopsiki. Całość doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy na średnim ogniu, czekając aż sos zgęstnieje. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i smażymy na średnim ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek. Gdy staną się złote i chrupiące, odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy lekko solą.
Pierś z kurczaka z aromatycznym ratatouille
* 5 łyżek oliwy z oliwek Carbonell
* 250 ml sosu pomidorowego
* Łyżka ostrego sosu, np. TABASCO ®
* Łyżka soli
* Łyżka czarnego pieprzu
* Szczypta pieprzu Cayenne
* 2 piersi z kurczaka
* Ząbek czosnku
* Cebula
* Czerwonej papryki
Robimy marynatę z 3 łyżek oliwy, soli, startego czosnku, czarnego pieprzu i Cayenne, a następnie smarujemy kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. W tym czasie warzywa tniemy na małą kostkę i gotowe składniki układamy osobno. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, a gdy lekko zbrązowieje, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy ok. 7-10 minut. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i soli. Zamarynowanego kurczaka podsmażamy na nieprzywierającej patelni, aż będzie rumiany ze wszystkich stron. Gotowe mięso podajemy z ratatouille i posypujemy świeżą pietruszką.
Hiszpański omlet z cebulą i zieloną papryką
* 200 ml oliwy z oliwek Carbonell
* Pół łyżeczki soli
* Łyżeczka pieprzu
* 4 jajka
* Cebula
* 400 g ziemniaków
* 2 zielone papryki
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, oczyszczone papryki tniemy w paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy Carbonell, gdy będzie już gorąca, porcjami dodajemy oprószone pieprzem ziemniaki. Następnie na małym ogniu smażymy cebulę i dodajemy paski papryki. Całość dusimy do miękkości przez ok. 30 minut, a po tym czasie odcedzamy z nadmiaru wody i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce dokładnie mieszamy wystudzona masę z jajkami i solą i pozostawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy kilka kropel oliwy Carbonell na patelni i dodajemy porcję mieszaniny. Po ok. 2 minutach smażenia na małym ogniu odwracamy placek na drugą stronę. Czas smażenia zależy od tego jaką lubimy konsystencję tortilli. Danie można jeść z sosem mięsnym lub czosnkowym albo bez dodatków.