|
jedzeniu, a niektórymi substancjami chemicznymi stosowanymi w lekach stabilizujących nastrój.
Podczas ostatniego badania przeanalizowano ponad 1700 naturalnych związków znajdujących się w popularnych potrawach. W szczególności zespół skoncentrował się na żywności, która ma właściwości poprawiające nastrój. Odkryto, że w wielu wypadkach związki zawarte w jedzeniu są podobne do kwasu walproinowego, powszechnie stosowanego w lekach przeciwdepresyjnych.
W rezultacie zespół uważa, że wiele smaków ma potencjał do poprawiania nam nastroju. "Mamy wiele dowodów na to, że substancje chemiczne w czekoladzie, jagodach, malinach, truskawkach czy herbacie mają właściwości poprawiające nastrój. Zachęca nas to do poszukiwania innych modulatorów nastroju w żywności" – mówi dr Karina Martinez-Mayorga, autorka badania.
Teraz zespół dr Martinez-Mayorga pracuje nad identyfikacją związków chemicznych, które mogłyby moderować wahania nastroju, pomagać w utrzymaniu zdrowia, poprawiać sprawność umysłową, a może nawet opóźniać wystąpienie utraty pamięci. Rezultatem tych poszukiwań mogą być nowe zalecenia dietetyczne lub suplementy diety poprawiające samopoczucie.
Źródło: http://www.nutraingredients.com/Research/Mood-foods-Researchers-uncover-why-some-food-flavours-affect-disposition.
|