|
Dlatego warto zmienić nasze nawyki na lepsze. Najlepiej już teraz, bo do noworocznego postanowienia poprawy zostały cztery miesiące. A nawet taki okres, przy złym sposobie odżywiania, wystarczy, aby zgotować swojemu organizmowi całkiem spore kłopoty.
Choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca typu 2 i nowotwory to tylko niektóre z konsekwencji nieprawidłowego żywienia. Nie odżywiamy się zdrowo ponieważ jesteśmy przekonani, że oznacza to konieczność kupowania drogich i trudno dostępnych produktów. Prawda jest zupełnie inna. Wystarczy, że zmienimy nasze przyzwyczajenia żywieniowe, w czym pomoże „12 przykazań zdrowego żywienia”, a do koszyka wrzucimy „zdrowe” produkty, które wbrew obiegowej opinii są tanie i powszechnie dostępne – podpowiada dr Joanna Myszkowska-Ryciak z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Gdzie szukać podpowiedzi, jaka dieta jest dla nas idealna? Na przykład w internecie, gdzie pod adresem www.zdrowyapetyt.pl Tesco i Polskie Towarzystwo Dietetyki promują dobre nawyki żywieniowe. Główną atrakcją serwisu jest zegar żywieniowy, który przygotowuje indywidualne zalecenia dietetyczne oraz przypomina, o której godzinie i co włożyć do garnka. Zegar żywieniowy jest także dostępny jako bezpłatna aplikacja na smartfony i tablety z systemem Android lub iOS.
Pamiętajmy, że energetyczność diety musi odpowiadać naszemu indywidualnemu zapotrzebowaniu na kalorie. Przy obliczaniu tej wartości należy uwzględnić wiek, wagę, płeć oraz poziom aktywności fizycznej. I tak, wg kalkulatora ze strony kampanii Zdrowy Apetyt, zapotrzebowanie na kalorie 30 letniej kobiety (170 cm wzrostu, 63 kg), która przynajmniej raz w tygodniu uprawia sport i aktywne spędza czas, wynosi około 2450 kilokalorii. To jest punkt wyjścia do ustalenia diety dopasowanej do indywidualnych potrzeb organizmu. Pomoże w tym wizyta u dobrego dietetyka lub skorzystanie z informacji jakie znajdziemy na stronie internetowej kampanii edukacyjnej Tesco.
Jeżeli trudno nam zmienić nawyki żywieniowe na lepsze, czasami warto znaleźć dodatkową motywację: ustawić przypominacz na tablecie, prowadzić dzienniczek zdrowego żywienia, w którym będziemy śledzić swoje postępy lub powiesić w kuchni listę „12 przykazań zdrowego żywienia”, które towarzyszą akcji edukacyjnej Zdrowy Apetyt.
1. Jedz regularnie. Posiłki spożywaj nie rzadziej niż co 3-4 godz. Dłuższe przerwy sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
2. Śniadanie jedz nie później niż 2 godz. od momentu przebudzenia.
3. Ostatni posiłek spożyj na 2 godz. przed snem. Pamiętaj, że wieczorem metabolizm jest spowolniony i nadmiar kalorii może być magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.
4. Jedz powoli i w spokojnej atmosferze. Twój organizm lepiej przyswoi składniki odżywcze z posiłków.
5. Nie podjadaj między posiłkami. Słodkie czy słone „przekąski” to prosty sposób na przyrost zbędnych kilogramów.
6. Unikaj jedzenia produktów wysoko przetworzonych na rzecz świeżych warzyw i owoców oraz posiłków przygotowanych w domu.
7. Jedz ryby co najmniej 1-2 tygodniu.
8. Pij co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, najlepiej wodę.
9. Pamiętaj, że podstawą zdrowej diety powinny być węglowodany złożone zawarte w pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak: pieczywo, makarony, kasze, brązowy/naturalny ryż lub płatki zbożowe.
10. Staraj się, aby w każdym posiłku znalazły się surowe lub gotowane warzywa.
11. Staraj się codziennie zjeść przynajmniej 2 porcje owoców.
12. Codziennie spożywaj 2-3 porcje produktów mlecznych takich jak: jogurt naturalny, kefir, maślanka, mleko lub ser twarogowy. Rzadziej sięgaj po sery żółte, topione i pleśniowe. Wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu.
|