Należy wyeliminować z niej tradycyjny chleb, herbatniki, ciastka, ciasta, makarony, bułkę tartą, dania panierowane czy zapiekane w cieście, jak również wiele potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety.
Jak rozpoznać, które produkty zawierają gluten czy pszenicę? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na te nietolerancje była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o celiakii i nietolerancji pszenicy i jak postępować z chwilą ich zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których wykorzystuje się produkty naturalnie bezglutenowe. Jak przyrządzić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny? Jak podać warzywa i przygotować bezglutenowe potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty i omlety, a także wspaniałe wypieki - herbatniki, ciasta, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty - na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie?
200 przepisów na rodzinne posiłki bez pszenicy i glutenu. Informacje na temat bezglutenowego żywienia dzieci i niemowląt. Rady jak postępować na co dzień oraz lista produktów, których należy unikać. Analiza składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Książka pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej