|
W programie między innymi inscenizacja wybranych części „Dziadów” Adama Mickiewicza oraz przypomnienie starych pogańskich obrzędów.
W drugiej części „Dziadów” Adam Mickiewicz nawiązuje do starosłowiańskiego obrzędu ludowego, odbywającego się w opuszczonym miejscu kultu – w kaplicy, w kościele lub na cmentarzu. Zgodnie z tym starym zwyczajem Guślarz wzywa dusze zmarłych przebywających w czyśćcu, aby powiedziały, czego potrzeba im do osiągnięcia zbawienia i aby posiliły się z żywymi. Do dzisiaj na terenach wschodniej Polski, Białorusi czy Ukrainy kultywowane jest wynoszenie symbolicznego jadła na groby zmarłych, których dusze należy ugościć, częstując miodem, kaszą lub jajkami, aby zapewnić sobie ich przychylność.
4 listopada w Gościńcu Kołomyja nie zabraknie strawy ani dla duszy ani dla ciała. Wśród smakołyków znajdą się między innymi: staropolski żurek z wędliną i jajkiem, barszcz ukraiński, pierogi, karkówka, kaszanka, wiejska kiełbasa, śledź po staropolsku czy wspaniałe mołdawskie wino. Od godziny 19.00 Goście będą uczestniczyć w zabawie, w ramach której przedstawiona zostanie inscenizacja wybranych fragmentów drugiej części „Dziadów” Mickiewicza. W ramach programu artystycznego zostaną również przypomniane stare pogańskie święta i obrzędy.
Oprócz możliwości zamawiania „tradycyjnych” dań z karty Goście będą mogli również skorzystać ze specjalnie na ten dzień przygotowanego menu w cenie 120 PLN od osoby. Wszystkich, którzy chcą poczuć przedsmak wieczoru Halloween, zapraszamy do Gościńca Kołomyja również 31 października na Wigilię Wszystkich Świętych.
|