|
Zbyt rzadko jemy warzywa i ryby, będące źródłem wielu cennych składników odżywczych. Nie doceniamy także roli pieczywa w naszym diecie. Najbardziej popularne są nadal bułki i biały chleb. Jednak również pieczywo może być dla nas źródłem wielu składników odżywczych, stąd powinniśmy je wybierać szczególnie rozważnie. Szczególnie cenne w tym okresie dla naszego organizmu są kwasy Omega - 3. Są to niezbędne Niskonasycone Kwasy Tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Umożliwiają one prawidłowy rozwój i pomagają zapobiegać infekcjom, stąd zaleca się spożywanie ich zwłaszcza dzieciom i kobietom w ciąży.
Są one skuteczne nawet w leczeniu niektórych typów nowotworów. Te cenne związki znajdziemy na przykład w rybach morskich, owocach morza, olejach, zielonych warzywach liściastych i niektórych rodzajach pieczywa, na przykład chlebie marki Schulstad Zdrowa Linia z Omega – 3. Produkty te są cennym źródłem nie tylko Omega – 3, ale także wielu witamin i mikroelementów. Oczywiście, warto także wzbogacać dietę o jesienne owoce. Im bardziej będzie ona urozmaicona, tym lepiej będziemy się czuć.
Po trzecie: śniadanie
Praca, szkołą, obowiązki domowe – życie staje się coraz bardziej stresujące. Pędząc do szkoły lub do pracy często chwytamy w biegu tylko kubek z kawą, a czasami nie zdążamy w ogóle nic zjeść. Jednak specjaliści potwierdzają mądrość naszych babć – nie powinniśmy wychodzić z domu bez śniadania. Zwłaszcza jesienią i zimą, gdy organizm jest osłabiony i narażony na działanie bakterii i wirusów, musimy regularnie dostarczać mu energii. Lekka przekąska, która wystarczała nam jako śniadanie latem, zimą powinna być zastąpiona ciepłym napojem i kanapkami. Warto więc nawet wstać kilka minut wcześniej, po to, by zjeść rano pełnowartościowy posiłek.
Każdy z nas ma swój własny, wypróbowany sposób na jesienne osłabienie. Warto jednak wypróbować także nasze rady. Jedyne, co ryzykujemy, to to, że staniemy się... zdrowsi.
|