|
Ciężkie potrawy, które jadłyśmy zimą, chętnie zastępujemy lekkimi sałatkami. Nawet jeśli z przerażeniem zauważyłyśmy na biodrach dodatkowe centymetry, letnie menu pozwoli nam wrócić do formy. Warto pamiętać, aby do kolorowej sałatki dodać łyżkę oleju rzepakowego, który świetnie wpłynie na naszą sylwetkę.
My kobiety, dbanie o figurę uważamy za nasz obowiązek przez cały rok. Zdecydowanie trudniejsze jest wytrwanie w tym postanowieniu zimą, ponieważ wtedy łatwiej ulegamy pokusie ciężkich posiłków. Jednakże latem dzięki bogactwu warzyw i owoców, dążenie do zachowania świetnej kondycji staje się łatwiejsze. Kolorowe sałatki na stałe wpisują się w nasze menu. Często także eliminujemy z naszej diety wszelkie tłuszcze, aby dodatkowo zredukować spożywane kalorie. Niestety popełniamy błąd, który może mieć katastrofalne skutki…
Tłuszcz mądrze wybrany
To prawda, że tłuszcze dostarczają sporo kalorii. Jednakże nie możemy zapominać, że składniki, które wchodzą w jego skład są niezbędnym budulcem błon komórek i całego płaszcza ochronnego naszej skóry. Warto pamiętać, że witaminy A, D, E i K rozpuszczają się jedynie w tłuszczach, dlatego bez tłuszczu nasz organizm ich nie przyswoi. Część tłuszczy to bogate źródło kwasów omega-3, które mają dobroczynny wpływ na naszą skórę. Kwasy te nie tylko zapewnią ujędrnienie skóry, ale też wspomogą krążenie krwi i spalanie tkanki tłuszczowej. Zatem zamiast całkowicie rezygnować z tłuszczów w diecie, wybierz ten, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Olej rzepakowy w codziennej diecie
Do naszej kuchni warto „zaprosić” olej rzepakowy, który uważany jest przez specjalistów za cenne źródło wielu niezbędnych substancji odżywczych. To za sprawą jego składu, czyli wysokiego poziomu niezwykle wartościowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem kwasów omega-3. A także dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), jak też niskiej ilości niepożądanych kwasów nasyconych. To sprawia, że olej rzepakowy wpłynie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Dodatkowo potrawy przygotowane na oleju rzepakowym będą zawierały mniej kalorii, ponieważ odsącza się on łatwiej niż inne tłuszcze.
To nie wszystkie zalety oleju rzepakowego. Zawiera on też cenne przeciwutleniacze – witaminę E oraz polifenole, a także prowitaminę A wpływającą pozytywnie na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki swoim właściwościom olej rzepakowy może być stosowany w kosmetologii. Przygotowane na jego bazie kosmetyki delikatnie odżywią skórę oraz nadadzą jej gładkość.
Powitaj lato w świetnej formie. Sięgnij po olej rzepakowy, który zatroszczy się o Twoje zdrowie. Ciesz się dobrą kondycją i pięknie odżywioną skórą przez cały rok!
Magdalena Jarzynka
dietetyk z Poradni Dietosfera poleca:
Wiosenne lekkie sałatki
Sałatka z arbuza [1 porcja]
Składniki:
· ¼ arbuza
· ½ czerwonej cebuli
· sok z limonki
· ¼ opak. serka typu „feta”
· 5 czarnych oliwek
· posiekane liście mięty
· natka pietruszki
· 1 łyżka oleju rzepakowego
· pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w półkrążki i zamarynować w soku z limonki, odstawić do lodówki przynajmniej na 0,5h. Usunąć skórę, pestki z arbuza i pokroić w niewielkie trójkąty. Pokroić fetę na kawałki o podobnych rozmiarach. Oliwki pokroić w krążki. Pokrojonego arbuza zmieszać z fetą i oliwkami, dodać cebulę, skropić olejem i posypać drobno posiekanymi ziołami: liśćmi mięty i natką pietruszki.
Komentarz eksperta – Magdalena Jarzynka:
Bardzo oryginalna i lekka sałatka, idealna na upalne dni. Zawiera mało kcal i dużo cennych składników. Jest bardzo bogata w witaminę C (zawartą w natce, cebuli, limonce), która pełni wiele funkcji w organizmie, m.in. działa też na urodę J, ponieważ wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu oraz chroni skórę przed działaniem słońca (co jest bardzo ważne o tej porze roku). Główny składnik sałatki – arbuz, dzięki dużej zawartości wody ma właściwości moczopędne, przez co polepsza przemianę materii i odtruwanie organizmu. Zalecany jest dla osób z nadwagą i cierpiących na cukrzycę typu II. Jest także doskonałym lekiem na skórę. Działa przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry, wyprysków i zajadów. Dodatek oleju rzepakowego dostarcza przeciwutleniaczy, witaminy E oraz polifenoii, a także pomagającej zadbać o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci prowitaminy A. Od takiej sałatki będziemy tylko pięknieć i chudnąć J
Sałata z truskawkami [1 porcja]
Składniki:
· garść dowolnej sałaty (polecam mix lub samą rukolę)
· 1 filiżanka truskawek
· 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
· 1 łyżeczka octu winnego
· 1 łyżka oleju rzepakowego
· ½ łyżeczki miodu
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę poszarpać, truskawki pokroić w ósemki, orzechy posiekać. Wymieszać sałatę z truskawkami i posypać orzechami. Z octu, oleju i miodu przygotować sos, polać całość.
Komentarz eksperta – Magdalena Jarzynka:
Truskawki poza wspaniałym smakiem kojarzącym się z latem, mają wiele cennych właściwości. Mogą one zdziałać cuda dla naszej cery. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry. Owoce te mają właściwości odtruwające i oczyszczające, wspomagają spalanie tłuszczy, no i same w sobie zawierają mało kcal, więc są idealnym składnikiem diet odchudzających. Bardzo często osoby odchudzające się popełniają błąd rezygnując w diecie z tłuszczy, zupełnie niepotrzebnie. Trzeba jedynie zadbać o to żeby wybrać zdrowe tłuszcze, np. zawarte w orzechach czy oleju rzepakowym. A właśnie ten ostatni produkt – olej rzepakowy, jest godnym polecenia tłuszczem, gdyż ma wysoki poziom niezwykle cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest prekursorem kwasów omega-3. Poza tym warto wspomnieć, że ma optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1) oraz niską zawartość niepożądanych kwasów nasyconych.
Sałatka z pestkami i kiełkami [1 porcja]
Składniki:
· garść sałaty lodowej
· 1 łyżeczka uprażonych pestek słonecznika
· 1 łyżeczka pestek dyni
· 2 garści dowolnych kiełków
· 1 ogórek zielony
· 3 – 4 rzodkiewki
· 1 mały pomidor
· 1 łyżka natki pietruszki
· 1 łyżka oleju rzepakowego
· kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego
· ½ łyżeczki musztardy
· pieprz, sól
· zioła: tymianek, lubczyk.
Sposób przygotowania:
Sałatę poszarpać, ogórki, pomidora i rzodkiewki pokroić w grubszą kostkę. Z oleju soku z cytryny, musztardy i ziół zrobić sos. Wymieszać wszystkie warzywa, polać sosem, posypać natką i pestkami.
Komentarz eksperta – Magdalena Jarzynka
Korzystajmy z dobrodziejstw wiosny i lata – z bogactwa warzyw. Pomidory, ogórki czy rzodkiewki o żadnej porze roku nie smakują tak dobrze. Poza tym nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że aby witamina E, K czy likopen z pomidorów, czy też inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach były przez organizm wchłaniane, to właśnie tego dodatku tłuszczowego potrzebują. W związku z tym dodanie oleju rzepakowego do sałatki zwiększa przyswajalność składników odżywczych zawartych w warzywach. Jako ciekawostkę można dodać, że dodatek oleju powoduje zmniejszenie straty witaminy C (np. zawartej w pomidorze) związanej z działaniem enzymu askorbinazy, którego jest sporo w ogórku zielonym. Jeszcze jeden składnik godny polecenia z tej sałatki, to kiełki. W kiełkach jest wszystko co najlepsze, i to w gigantycznych dawkach. Są skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K, PP oraz żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu, selenu. Dużo w nich beta-karotenu, wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Są też bogate w błonnik. Składniki tej sałatki pozwolą nam odzyskać dobrą formę po zimie, zlikwidować ospałość oraz przywrócić blask włosom czy poszarzałej cerze.
|