nie pozbawiając ich przy tym smaku; jak w zdrowy sposób schudnąć bez wyrzeczeń. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnego odżywiania. Uczy, jak możemy gotować mniej kalorycznie, wykorzystując te same produkty co dotychczas, i to bez większego wysiłku.
Książka Gotuj i chudnij szybko & łatwo to kontynuacja książki Gotuj i chudnij autorstwa Gizzy Erskine, Harry Eastwood, Sal Henley i Sophie Michell znanych z telewizyjnego hitu emitowanego w Polsce przez TVN Style. Tym razem cztery charyzmatyczne Brytyjki oddały władzę w ręce innych kobiet, które nie tylko osobiście sprawdziły skuteczność ich przepisów, ale również przedstawiły własne propozycje na apetyczne dania. Książka zawiera ponad 100 nowych przepisów. Autorką połowy z nich jest Kay Plunkett-Hogge, dziennikarka kulinarna, prezenterka, stylistka, właścicielka firmy cateringowej. Druga połowa pochodzi od kobiet, użytkowniczek strony www.cookyourselfthin.co.uk, które schudły dzięki Gotuj i chudnij.
Kobiety, które stworzyły tę książkę piszą o niej tak: „To nie jest książka o diecie. W diecie chodzi o to, czego nie możesz jeść. To jest książka o tym, jak gotować, jeść i cieszyć się jedzeniem. Dzięki niej dowiesz się, co możesz jeść. Jeśli nauczysz się kontrolować liczbę zjadanych kilokalorii, od razu zaczniesz tracić na wadze. Przyrządzając nasze pyszne, szybkie i proste potrawy, a także pilnując planu posiłków – szybko zorientujesz się, jak smaczne i zdrowe może być jedzenie. Nie chodzi naturalnie o to, by jeść wyłącznie sałatki. Wystarczy sprytnie zmienić sposób gotowania, a także niektóre składniki, jakich używasz. Teraz już możesz przyrządzić i pochłonąć kurczaka w sosie curry, pikantnego hamburgera albo ciasto czekoladowe. Zobaczysz, jak szybko wyrzucisz ulotki reklamowe barów, z których zwykle zamawiałaś jedzenie do domu”.
O KSIĄŻCE
Składa się zasadniczo z dwóch części. W pierwszej – opisowej - znajduje się filozofia Gotuj i chudnij w pigułce m.in. podstawowe założenia zdrowego odżywiania, przykładowe menu na dwa tygodnie oraz historie kobiet, którym udało się schudnąć z książką. Druga część, to PROPOZYCJE KONKRETNYCH PRZEPISÓW na: śniadania, lunche na wynos, zupy, kurczaka, dania główne (rozdział nosi tytuł „Nakarm mnie!”), ryby, dania wegetariańskie, desery i napoje. Przy przepisach pojawiają się rady z pomysłami na zamienniki, sposoby przygotowywania czy przechowywania. Oto kilka przykładów:
KTO STWORZYŁ TĘ KSIĄŻKĘ?
Książki Gotuj i chudnij szybko & łatwo nie napisał szef kuchni ekskluzywnej restauracji, a społeczność fanów (bloggerzy) Gotuj i chudnij. Połowa przepisów w tej książce jest ich autorstwa. Odkąd strona www.cookyourselfthin.co.uk zaczęła działać, internauci wymieniają się na niej przepisami, wskazówkami i pomysłami. Wzajemnie motywują się do zrzucania zbędnych kilogramów.
Autorką drugiej połowy przepisów w książce Gotuj i chudnij szybko & łatwo jest Kay Plunkett-Hogge. Urodziła się w Bangkoku, w Tajlandii. Przez wiele lat związana była z branżą filmową i światem mody w Londynie, Nowym Jorku, Bangkoku i Los Angeles. Jednak postanowiła poświęcić się swojej prawdziwej pasji – jedzeniu. Oprócz tego, że uwielbia gotować, Kay pisze też o odżywianiu, pracuje jako stylistka i prezenterka. Jest także autorką popularnego blogu poświęconego jedzeniu, założonego w 2007 roku pod nazwą A Terribly Greedy Girl. Prowadzi też firmę cateringową realizującą indywidualne zamówienia klientów – Kay Cooks For You. Udziela również indywidualnych lekcji gotowania. Dwa razy do roku zabiera małe grupki zainteresowanych na ekskluzywne wycieczki kulinarne – Food Adventure. Mieszka w południowo-zachodnim Londynie, razem z mężem oraz parą szalonych kotów, i z zapałem uprawia ogródek na kuchennym balkonie.