|
Szczególne znaczenie mają tu kwasy omega-3. Zadbaj o obecność oleju rzepakowego w diecie dziecka. Już dwie łyżki oleju rzepakowego dostarczają zalecaną dzienną dawkę kwasu alfa-linolenowego (ALA) który jest prekursorem kwasu omega-3.
Zaczyna się nowy rok szkolny. Wszyscy chcemy, by nasze dzieci dobrze radziły sobie w szkole i z łatwością przyswajały nowe wiadomości. Dbamy więc o dietę pociech, by dostarczyć im niezbędnych składników. Wiemy już, że warzywa, owoce i soki dostarczają witamin i powinny się znaleźć w menu każdego malca. Ale nie wszyscy wiedzą, że rodzaj tłuszczu, którego używamy do przygotowywania posiłków wpływa na zdolności intelektualne.
Sprawność mózgu, zdolność do uczenia się i zapamiętywania, zależy od funkcjonowania komórek nerwowych, na co z kolei wpływa skład błon komórkowych. Z kolei na skład błon komórkowych wpływają kwasy tłuszczowe zawarte w diecie. Codzienna decyzja, jakiego tłuszczu używamy gotując dla rodziny, może więc wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu. Szczególne znaczenie mają tu kwasy omega-3. Cennym źródłem kwasu omega-3 jest olej rzepakowy, który zawiera kwas alfa-linolenowy - ALA, z którego organizmie człowieka powstają kwasy omega – 3.
Dlatego, smażąc, gotując, piekąc, czy przygotowując sałatkę dla dziecka, warto używać oleju rzepakowego. Już dwie łyżki tego oleju dostarczają zalecaną dzienną dawkę ALA, który jest prekursorem kwasu omega-3. Dodanie oleju rzepakowego do ulubionych potraw, to najłatwiejszy sposób by dostarczyć naszym pociechom kwas omega-3. Dzięki diecie bogatej w ten kwas, Twoje dziecko będzie szybciej przyswajać nowe informacje i osiągać lepsze wyniki w szkole.
Jak przekonać malca do zdrowego jedzenia? Poniżej prezentujemy przepis przygotowany przez Magdalenę Jarzynkę, dietetyka z poradni Dietosfera, który przemyci cenne składniki.
|