Przemiana mleka w ser to niełatwe zadanie, ale dzięki autorce będziemy myśleć głównie o tym, od którego sera zacząć, z jakiego mleka go wytworzyć oraz jak zorganizować domową dojrzewalnię. Dzięki licznym przepisom tu zamieszczonym poznamy podstawy tej tradycyjnej sztuki, a może w przyszłości zapoczątkujemy własne tradycje. Unikatowa wartość każdego produktu końcowego leży w doborze odpowiedniego mleka, ale też od klimatu, wilgotności powietrza, rasy zwierząt, ich karmy, pory roku. Przekonamy się, że możliwe – a nawet całkiem łatwe – jest domowe warzenie serów. Sztuka serowarstwa polega na eksperymentowaniu z czasem, temperaturą oraz rodzajami mleka dostępnymi w naszej okolicy.
W książce znajdziemy 75 przepisów na sery oraz 60 przepisów na potrawy z serem, receptury wykorzystujące inne produkty mleczarskie, m.in. crème fraîche, śmietanę i jogurt oraz wiele wspaniałych dodatków. Wskazówki doświadczonych serowarów pomogą w przygotowaniu pysznych, zdrowych produktów.