|
Wszystkie te objawy powstają na skutek złych nawyków żywieniowych i życia w ciągłym biegu.
Niestety, praca niektórych z nas nie pozwala na radykalną zmianę stylu życia. Nie znaczy to jednak, że osoby te skazane są na wieczne dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Klucz do rozwiązania tej zagadki to błonnik, który nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka i dlatego swoją ,,misję prozdrowotną’’ rozpoczyna w jelitach. Należy do niej m.in. pomoc w problemach trawiennych, czy w walce z otyłością, a także obniżanie poziomu cholesterolu oraz stabilizowanie stężenia glukozy we krwi. Pokarmy zawierające błonnik są powoli wchłaniane przez organizm, dlatego po ich zjedzeniu długo czujemy się nasyceni. Poza tym błonnik jest w stanie eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie, a nawet substancje rakotwórcze. Najwięcej tego cennego składnika zawierają warzywa, owoce oraz pieczywo, jednak tylko z pełnego ziarna. Niestety, rola warzyw, szczególnie w sezonie zimowym nie jest znacząca w naszej diecie. Co więcej, przeciętny zjadacz chleba to przeważnie zjadacz chleba białego, który spowalnia działanie układu pokarmowego. Warto więc wyrobić sobie zdrowe nawyki, które niekoniecznie kojarzyć się muszą z katowaniem organizmu suchymi otrębami, czy tonami suszonych śliwek. Równie skutecznym, a o wiele przyjemniejszym sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika jest choćby porcja płatków owsianych na śniadanie. Wystarczy, że dodamy do nich mleka lub jogurtu, garść ulubionych bakalii i już stawiamy, jakże przyjemny, krok ku lepszemu samopoczuciu naszego układu pokarmowego. Aby być całkowicie pewnym źródła pochodzenia produktów, które jemy, rozsądniej wybierać marki sprawdzone i bezpieczne, takie jak np. Elovena. To marka zdrowych i naturalnych przekąsek, produkowanych na bazie owsa, które swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza krótkiemu okresowi wegetacji na chłodnych polach Skandynawii. Zboże to, poza wysoką zawartością błonnika i witaminy B1, posiada również związek zwany beta-glukanem, który odpowiada za wyrównywanie poziomu cukru we krwi. Dzięki wcześniejszemu, wstępnemu procesowi gotowania, płatki Elovena wystarczy gotować przez 1 minutę. Zaraz potem są gotowe do spożycia w formie zupy lub koktajlu owocowego, a także możliwe do wykorzystania jako łagodząca i nawilżająca maseczka do twarzy!
Najlepszą rekomendacją płatków owsianych Elovena jest to, że ze względu na swoje właściwości weszły w skład prozdrowotnego programu Siła Serca realizowanego przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religii. Decydując się na zakup produktów oznaczonych logo Siła Serca pomagamy w opracowaniu prototypu i wdrożeniu do praktyki klinicznej sztucznej komory wspomagania serca dla dzieci, gdyż część dochodu ze sprzedaży tych produktów przeznaczana jest właśnie na ten cel.
|