W ten sposób powstała idea… sprzętu skupionego, umieszczonego na jednej wysokości - w kompozycji linearnej.
Co sprawia, że przebywanie w kuchni traktujemy jak codzienną przyjemność, a nie obowiązek? Jak zaprojektować przestrzeń, żeby spełniała wszystkie nasze wymagania? Kluczem do sukcesu jest odpowiednio zaprojektowany układ mebli. Powinien on w najbardziej możliwy sposób ułatwiać poruszanie się po pomieszczeniu i zapewniać swobodę dostępu do wszystkich niezbędnych urządzeń. Praktycznie ustawione szafy, szafeczki i sprzęty AGD pozwalają zapomnieć o zamęcie i chaosie podczas kulinarnych przygód. Każda praktykująca pani domu wie, jak ważna w kuchni jest organizacja pracy. Praktycznych rozwiązań uprzyjemniających codzienne przebywanie w kuchni jest wiele. Oczywiste jest, że sprzęty AGD powinny znajdować się w sąsiedztwie wyspy kuchennej – to przecież na blacie przygotowujemy wszystkie posiłki. Aby dostęp do zmywarki czy piekarnika był jeszcze łatwiejszy, projektanci Mebel Rust (w modelu Funchal) zdecydowali się na połączenie wygody z estetyką – najwyższej klasy urządzenia wbudowane zostały w szafki kuchenne na wysokości ok. 90cm. Tuż obok siebie znajdują się: kawiarka, urządzenie na parę, piekarnik oraz zabudowana chłodziarka a z drugiej strony natomiast zmywarka. W ten sposób powstała idea… sprzętu skupionego umieszczonego na jednej wysokości - w kompozycji linearnej.
Zalet takiego rozwiązania jest wiele. Po pierwsze, nareszcie nie trzeba się schylać – zniknęła konieczność nadwyrężania kręgosłupa przy doglądaniu świątecznego ciasta czy wyciąganiu świeżo umytych naczyń ze zmywarki. Sprzątanie po kolacji stało się prawdziwą przyjemnością - zabudowa zmywarki na tej wysokości wpływa na łatwość i wygodę jej obsługi. Po drugie, sprzęt skupiony w jednym miejscu pozwala w kuchni na oszczędność czasu ze względu na to, że – biorąc pod uwagę mnogość szafek i szuflad wkomponowanych w wyspę kuchenną oraz niedaleką odległość od zlewu – właściwie wszystko, co potrzebne każdemu miłośnikowi kulinarnych podróży znajduję się na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu nie ma konieczności nieustannego biegania po kuchni i nie powstaje niepotrzebny rozgardiasz.
Pomysł skupienia sprzętu na jednej wysokości to odpowiedź na oczekiwania osób aktywnych w kuchni i ceniących sobie przede wszystkim wygodę oraz ergonomię pracy.