|
Co można jeść?
Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi.
Warto sięgnąć po: owoce i warzywa, rośliny strączkowe, odtłuszczony nabiał, chude ryby, owoce morza, pieczywo pełnoziarniste, makarony, mięso z kurczaka i indyka.
Czego powinniśmy unikać?
Z diety powinniśmy wyeliminować pszenne pieczywo, gotowe dania z torebki lub słoików, tłustych czerwonych mięs, cukrów, słodyczy, bardzo dojrzałych owoców.
Efekty diety
Dieta dobrych kalorii pozwala bez ciągłego uczucia głodu i rozdrażnienia z tym związanego, zrzucić zbędne kalorie. W ciągu trzech miesięcy można zrzucić nawet 13 kg.
Dieta wymaga poznania indeksu glikemicznego wielu produktów, ale po jej zakończeniu nie grozi efekt jo-jo.
autor: / źódło: / opracowanie:
Judyta
|