|
Jest niezbędny w diecie przyszłych mam oraz kobiet w ciąży. Dieta większości z nas nie gwarantuje nam jego wystarczającej ilości. – Mowa tu oczywiście o kwasie foliowym – Jakie ma właściwości i jak go dostarczyć do naszego organizmu.
Nie każda kobieta zdaje sobie sprawę jak ważny jest kwas foliowy dla zdrowia przyszłych pociech. Badania naukowe dowodzą, iż regularne zażywanie kwasu foliowego przed i w czasie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka (takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa) nawet o ponad 70 proc.
Dzisiejsze zawrotne tempo życia powoduję, że odżywiamy się nieregularnie i „szybko” tzn. nasz całodzienny jadłospis jest ubogi w niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy i składniki mineralne. Niedobór folianów może być przyczyną anemii, która nie tylko niekorzystnie wpływa na stan zdrowia przyszłej matki, ale także, gdy kobieta jest w ciąży, może zakłócić prawidłowy rozwój dziecka. Szczególnie narażone na niedobory są kobiety zażywające doustną antykoncepcję, ponieważ wchłanianie kwasu foliowego jest u nich zaburzone.
Foliany mają wielokierunkowe działanie w naszym organizmie, a ich odpowiednia podaż wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy a także na układ nerwowy. Ponadto kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania cewy nerwowej u płodu. Dlatego w celach profilaktycznych zaleca się kobietom w wieku rozrodczym jego codzienne spożycie w ilości 0,4 mg. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest szczególnie istotna na 4 tygodnie przed poczęciem (najlepiej gdyby był to okres nawet 3 miesięcy), ponieważ taki okres jest potrzebny do wysycenia organizmu tą niezbędną witaminą. W czasie ciąży przynajmniej przez pierwszy trymestr powinniśmy dostarczać do organizmu 0,6 mg folianów dziennie (zgodnie z najnowszymi, przyjętymi w 2008 roku normami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia).
W celu zapewnienia odpowiedniej dawki kwasu foliowego nasz codzienny jadłospis powinien być pełen bogatych w ten składnik produktów. Należą do nich warzywa liściaste jak szpinak, wszystkie rodzaje kapust, brukselka, brokuły, sałata oraz wiele owoców (maliny, kiwi, awokado). Także wątroba, żółtka jaj i rośliny strączkowe mogą zaopatrzyć nasz organizm w jego znaczne ilości. Na uwagę zasługuję fakt, iż kwas foliowy z pożywienia jest wchłaniany jedynie około w 50 proc., dodatkowo łatwo ulega uszkodzeniu pod wpływem światła czy temperatury, dlatego warto zwłaszcza w okresach zwiększonego zapotrzebowania jak ciąża czy anemia sięgnąć po kwas foliowy w tabletkach np. popularny preparat Folik. Kwas foliowy zawarty w tabletkach jest przyswajalny prawie w 100 proc.
Odpowiednia dawka kwasu foliowego zapewni zdrowie nie tylko przyszłym mamom, ale też ich pociechom. Ponieważ nasz organizm nie magazynuje tego składnika w naszym organizmie (jego nadmiar jest usuwany z moczem) starajmy się każdego dnia spożywać jak największe ilości kwasu foliowego wraz z naturalnym pożywieniem lub uzupełniajmy dietę odpowiednimi, przebadanymi klinicznie preparatami.
Diana Wolańska, dietetyk kliniczny
|