Każdy rodzic chce, aby jego dziecko było zdrowe i szczęśliwe. Pytania o prawidłowy rozwój maluchów spędzają sen z powiek matek i ojców: Czym i od kiedy powinno się żywić niemowlę po odstawieniu mleka? Skąd wiedzieć, że dziecko nie jest już głodne? Jak przygotować pożywne i smaczne dania? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań można znaleźć w książce Agnieszki Górniakowskiej Zdrowy start. Ten poradnik to znakomite kompendium dla rodziców. Wiele w nim wiadomości na temat tego, co należy podawać dziecku, aby w przyszłości rosło zdrowo. Znajdują się tu również informacje o tym, jak powinna odżywiać się przyszła matka, by zapewnić dobry rozwój swojego maleństwa już od pierwszych dni po jego poczęciu. Książka zawiera praktyczne wskazówki, dotyczące wprowadzania nowych produktów do diety niemowlęcia (np. kaszek, warzyw, pieczywa) oraz wiele ciekawych przepisów kulinarnych (np. na zupę z cieciorki, gryczane puree z jabłuszkiem, babeczki z kaszki manny). Każdy rozdział wzbogacony jest o zestaw rad doktora nauk żywieniowych, z których można dowiedzieć się na przykład, że gdy dziecko uczulone jest na białko jaja kurzego, warto zastąpić je przepiórczym. To poradnik pisany przez matkę dla matek.
Jeśli jesteś mamą zagubioną w gąszczu sprzecznych porad ekspertów, ta książka rozwieje twoje wątpliwości. Dowiesz się, co jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią. Co sądzić o mleku modyfikowanym, jak radzić sobie z alergią pokarmową i jak być mamą wegetarianką. Poznasz też przepisy na łatwe do przygotowania dania, które smakują dzieciom.
Odżywianie w okresie niemowlęcym ma ogromny wpływ na stan zdrowia w całym życiu człowieka. Dlatego Gerber we współpracy z lekarzami oraz ekspertami stworzył program Zdrowy start w Przyszłość. Jego celem jest promowanie – również z pomocą lekarzy – standardów zapewniających prawidłowe żywienie.
Programowanie zdrowia poprzez odżywianie odbywa się w życiu płodowym i pierwszych 12 miesiącach po narodzeniu. Nie oznacza to jednak, że jeśli twoja pociecha ma już kilka lat to wszystko jest już stracone. Nigdy nie jest za późno na wprowadzanie zmian na lepsze. Każda zmiana, choćby niewielka, kształtuje w dziecku lepsze nawyki żywieniowe i świadomość tego, co jest dobre dla zdrowia. Wyniesiona z domu wiedza o mądrym odżywianiu i zdrowe przyzwyczajenia będą mu towarzyszyć w całym dorosłym życiu. To one w dużej mierze wpłyną na jego zdrowie i witalność w dorosłym życiu.
Agnieszka Górniakowska – dziennikarka TVN i TVN Style. Współautorka i prowadząca program o odżywianiu niemowląt i małych dzieci Zdrowy Start, emitowany na antenie TVN Style. Zaangażowana w propagowanie zdrowego stylu życia. Jej pasja to znaczenie odżywiania dla zdrowia i witalności człowieka, a zwłaszcza długofalowe programowanie zdrowia dziecka poprzez właściwe i mądre żywienie. Prywatnie mama małego Miłoszka.
Dr n. żywn. Anna Stolarczyk – doktor nauk żywieniowych, długoletni pracownik Poradni Żywienia w Instytucie „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych i Sekretarz Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN. Dr Stolarczyk jest autorką wielu prac naukowych i publikacji z zakresu żywienia niemowląt oraz dzieci zdrowych i chorych. Anna Stolarczyk była także konsultantem naukowym programu Zdrowy start emitowanego na antenie TVN Style.