Już od 29 września, przez cały najbliższy kwartał, gościniec zaprasza na spotkania z kulturą i kuchnią żydowską. Niepowtarzalne żydowskie przysmaki kulinarne i atrakcje w postaci występów artystów Teatru Żydowskiego w każdy piątek przyciągać będą do Gościńca spragnionych dobrej zabawy i smakowitych dań. Amatorom żydowskich przysmaków Szef Kuchni proponuje między innymi Złoty Joich, zwany także Złotą Zupą, czyli zupę gotowaną na kurze z drobnymi kawałkami smakowitego mięsa, znaną z tradycyjnych wesel żydowskich, gdzie podawana jest w ramach pierwszego dania.
Spróbować będzie można także pieczonych w piecu gęsich szyjek faszerowanych z masą ziemniaczaną albo kurczęcia a la Bełz, duszonego z owocami i podawanego z ryżem i zieloną sałatą. Gościom nie zabraknie koszernej wódeczki, do której najlepszą zakąską będzie Gefilte Fisch – Karp po żydowsku, zmielony z macą i cebulką z dodatkiem migdałów i rodzynek zalany smakowitym rybnym wywarem.
Wszyscy piątkowi Goście Kołomyji mogą liczyć na gratisowy poczęstunek w postaci macy z pysznym twarożkiem w ramach tradycyjnego w restauracji „czekadełka”, które umili czas oczekiwania na zamówione dania. Zabawić będzie się można przy muzyce na żywo w wykonaniu zespołu klezmerskiego i podczas występów artystów z Teatru Żydowskiego, którzy na tę okazję przygotowali specjalny repertuar. W kolejnych odsłonach oferty Kołomyji spotkania z kulturą i kuchnią staropolską, ukraińską i cygańską. Atrakcji, zarówno tych artystycznych jak i kulinarnych, na pewno nie zabraknie.