|
Aby zwiększyć jego znaczenie w rolnictwie Narody Zjednoczone ogłosiły rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Wydawnictwo Reader’s Digest przygotowało właśnie nową pozycję, w której ziemniakom poświęcone zostało aż 320 stron. W najnowszej książce pt. Przepyszne ziemniaki znalazły się 222 ciekawe przepisy i pomysły na potrawy z ziemniaków, informacje o historii, pochodzeniu, wartościach odżywczych i odmianach oraz wiele praktycznych porad. Nadchodząca jesienna pora roku to doskonały moment, aby rozpocząć ziemniaczane kulinarne przygody.
Niektórzy są zdania, że z ziemniaków można zrobić tylko proste i ubogie dania. O tym, że jest inaczej przekonuje najnowsza książka wydawnictwa Reader’s Digest pt. Przepyszne ziemniaki. Nowa pozycja uczy krok po kroku jak przygotować rozmaite dania z ziemniaków, a dodatkowo stanowi skarbnicę wiedzy na temat tego warzywa. Książka prezentuje przepisy na lokalne, klasyczne potrawy, a także przepisy z całego świata. Tym samym udowodnia, że jest tyle sposobów przyrządzania ziemniaków, że można by je jeść bez znudzenia prawie przez cały rok.
Książka podzielona jest na dziewięć rozdziałów, a zawarte w niej przepisy ilustrowane są kuszącymi fotografiami. Z rozdziału Wokół ziemniaków dowiedzieć się można skąd pochodzą ziemniaki, jakie są właściwe metody ich przechowywania i przyrządzania. Rozdział Przekąski i przystawki to mnóstwo pomysłów na drobne dania, a wśród nich m.in. frittata ziemniaczano-szpinakowa czy pieczone ćwiartki ziemniaków z łososiem.
Przepisy na główne dania i potrawy na znalazły się w rozdziałach: Pyszne zupy i dania jednogarnkowe, Smakowite mięsa i drób, Wykwintne dania rybne oraz Ulubione dodatki. Niektóre z pomysłów kryją się pod tajemniczymi, ale bardzo zachęcającymi nazwami, takimi jak: Karbonada criolla, Alzackie „baeckeoffe”, Kociołek Pichelsteiner, Pot-au-feu.
W książce Przepyszne ziemniaki również wegetarianie znajdą wiele propozycji dla siebie. Umieszczone one zostały w oddzielnym rozdziale Przysmaki wegetariańskie. Z kolei Kolorowe sałatki to prawie 20 pomysłów dla wielbicieli sałatek. Znalazły się tam przepisy na sałatki zarówno jarzynowe jak i z dodatkiem owoców, mięsa czy ryb.
Ziemniaki na słodko? Rozdział Słodycze i wypieki zawiera kilkanaście takich pomysłów, a wśród nich m.in. chrupiące bułeczki z batatów czy placek ziemniaczano-rodzynkowy.
Książka przygotowana przez Reader’s Digest pokazuje jak wiele smacznych i zdrowych możliwości kulinarnych dają ziemniaki. Propozycje na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje spodobają się nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
|