|
Dietetyk i trener żywienia Anna Lewitt proponuje kilka prostych porad, które pomogą zapobiec niestrawności.
Jadaj mniej a częściej, by za bardzo nie obciążać układu pokarmowego. Posiłki powinny być lekkostrawne, by nie zalegały w jelitach. Nieregularne posiłki i zbyt duże odstępy czasu między posiłkami spowodują niekontrolowane napady głodu. Powoduje to, że zjadamy więcej niż potrzeba.
Wystrzegaj się potraw tłustych i smażonych. Wolno spożywaj posiłki, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Podczas jedzenia w pośpiechu połyka się najwięcej powietrza, które przyczynia się do powstawania niestrawności.
Wybieraj produkty świeże i pełnowartościowe. Używaj przypraw. Kojące działania mają: imbir, majeranek, kminek, mięta. Ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych i konserwowanych.
Wypijaj codziennie odpowiednie ilości płynów najlepiej wodę lub niesłodzone herbatki z kopru włoskiego lub anyżu. Należy wypijać je między posiłkami, co również pozwala skutecznie regulować pragnienia przez cały dzień. Unikaj popijania w trakcie posiłku.
Najlepiej wyeliminować na jakiś czas ze swojego jadłospisu: rośliny strączkowe, kapustę, słodkie mleko, napoje gazowane, mocną kawę oraz herbatę, alkohol. Należy unikać żucia gumy i palenia papierosów.
|