|
Na potrzeby programu został opracowany bogaty merytorycznie i edytorsko pakiet materiałów, które szkoły otrzymują nieodpłatnie. W skład pakietu wchodzą...
Atlas warzyw i owoców autorstwa dr hab. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej – książka dla każdego piątoklasisty, bogato ilustrowana kolorowymi zdjęciami. Atlas zawiera wiele ciekawych informacji na temat warzyw i owoców – zarówno tych znanych, jak i bardziej egzotycznych. Zachęca dzieci nie tylko do zapoznania się z ich historią, ale też podpowiada, dlaczego warto je jeść.
Poradnik dla nauczyciela ze scenariuszami zajęć lekcyjnych – część merytoryczna pozwala pedagogom przygotować się do lekcji programowych. Pięć scenariuszy stanowi propozycję dla przeprowadzenia ciekawych zajęć lekcyjnych, których motywem przewodnim są właśnie warzywa i owoce. Scenariusze lekcji opracowała mgr Iwona Górka.
Broszura z przepisami kulinarnymi autorstwa Pascala Brodnickiego – prezentuje 20 przepisów na dania, w których głównymi bohaterami są warzywa i owoce. Potrawy są łatwe
do wykonania, nie wymagają też dużo czasu na ich przygotowanie - warto, by dzieci przyrządzały je wspólnie z rodzicami. Każda z tych potraw może pojawić się w codziennym jadłospisie rodzinnym. Przykład takiego tygodniowego zbilansowanego jadłospisu, opracowanego przez dietetyka z Akademii Medycznej, mgr Magdalenę Makarewicz-Wujec, stanowi integralną część broszury.
Film Gotuj kolorowo z Pascalem!, w którym Pascal z pomocą dzieci gotuje wybrane potrawy. Po obejrzeniu filmu dzieci nabiorą odwagi i zapału do samodzielnego gotowania.
Plakat edukacyjny pokazuje pięć grup kolorystycznych warzyw i owoców oraz podpowiada, dlaczego warto je jeść pięć razy dziennie.
|