|
Mrożone warzywa i owoce zachowują nie tylko swój smak, ale i właściwości odżywcze. Przy ich użyciu w zimowe popołudnie przyrządzimy kompot z porzeczek, knedle ze śliwek czy ciasto z jagodami. Wystarczy mieć jedną z zamrażarek Beko,
a w naszej kuchni lato zagości na dobre.
Mrożonki są nie tylko smaczne i zdrowe, ale i łatwe w przygotowaniu. Warzywa i owoce należy jedynie obrać i umyć. Pokrojone na większe części, w kostkę czy paski lub starte na tarce powinno się przechowywać w pojemniczkach lub woreczkach. Porzeczki oraz inne owoce na kompot czy ciasto warto mrozić porcjami, by zimą były od razu gotowe do wykorzystania.
Na mrożonki świetnie nadają się marchewka, pietruszka, seler, groszek, buraki, kalafior, porzeczki, jagody, śliwki, truskawki. Można zamrażać także nać pietruszki czy koperek – najlepiej w plastikowym pojemniku lub słoiku.
Jeśli mamy dużą działkę i chcemy przeznaczyć na mrożonki sporo warzyw i owoców, warto pomyśleć o większej zamrażarce, jak FSA 25300 Beko. 6 szuflad, w które jest zaopatrzona ma łącznie 190 litrów pojemności netto (250 l brutto). Z łatwością posegregujemy w nich nasze domowe mrożonki i znajdziemy miejsce na inne produkty, takie jak ryby czy mięso. Zamrażarka wyposażona jest także w pojemnik na lód.
Jeśli mamy mniejsze mieszkanie lub nie potrzebujemy wiele miejsca na mrożonki, możemy wybrać zamrażarkę FSE 1010 Beko. Jest niewielka, a prócz tego jej blat można wykorzystać jako blat roboczy. Model wyposażony jest w trzy przezroczyste szuflady i pojemnik na lód.
autor: / źódło: / opracowanie:
Beko
|