|
Jeżeli nie potrafimy zrezygnować z potraw smażonych, pamiętajmy, by smażenie trwało bardzo krótko (30 sekund – 1 minuta) i przebiegało w wysokiej temperaturze – dzięki temu przynajmniej część enzymów nie ulegnie zniszczeniu. Tak usmażone warzywa będą chrupiące, ponieważ ich wewnętrzna struktura komórkowa, zawierająca enzymy, pozostanie nietknięta.
Dodatkową zaletą surowych produktów jest to, że nie powodują tycia, bez względu na wartość kaloryczną spożywanych posiłków. Ciekawe, że zwierzętom tucznym podaje się gotowaną karmę. Okazuje się np., że świnie karmione surowymi ziemniakami nie przybierają na wadze, a żywione gotowanymi – błyskawicznie tyją. Choć tych akurat warzyw ludzie nie powinni jeść na surowo, przyczyna różnicy w przyroście wagi jest oczywista i można z niej wyciągnąć cenną naukę.
Napisano na podstawie: Danil Reid, Tao zdrowia.
Artykuł pochodzi z „Magazynu ESKK”
|