|
W ofercie nie zabraknie również wspaniałych win prosto z Mołdawii. Znany wszystkim z piosenki Heleny Majdaniec „rudy rydz” oraz inne grzyby i grzybki w sierpniu zagoszczą na talerzach Klientów Gościńca Kołomyja.
Z okazji sierpniowego „grzybobrania” w Gościńcu skosztować będzie można między innymi wyjątkowe czebureky z leśnymi grzybami podane z garncem barszczu, czyli ciasto drożdżowe nadziewane smakowitym grzybowym farszem. (porcja 22 zł) Polewa z duszonych leśnych grzybów towarzyszy również plackom ziemniaczanym z grillowaną cielęciną. (porcja 39 zł) Wielbiciele rydzów nie będą sobie mogli odmówić spróbowania smażonego królewskiego sandacza marynowanego w ziołach, ułożonego na rydzach z patelni (porcja 38 zł) lub świeżych rydzów w kwaśnej śmietanie z delikatnymi, szpinakowymi racuszkami (porcja 26 zł). Zamawiając pielmieni będzie się można rozkoszować smakiem świeżych kurek, z których farsz wypełnia delikatne pierożki (porcja 27 zł). Żmudzkie cepeliny natomiast faszerowane są podgrzybkami i okraszone esencjonalnym grzybowym sosem i skwarkami. (porcja 22 zł)
W bogatej ofercie Gościńca Kołomyja w sierpniu pojawią się również wspaniałe mołdawskie wina. Winnice i umiejętność produkcji tego szlachetnego trunku to jedno z podstawowych bogactw w Mołdawii. Ze szczepów winogron rosnących w tym kraju powstają wina zdolne zadowolić nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Posiadaczom takowych proponujemy w Gościńcu między innymi Coral biały i Coral czarny – wyśmienite wina półwytrawne, Sauvignon – doskonałe jako aperitiff wino białe, Pinot Franc – znany wszystkim koneserom aromatyczne wino czerwone, Cabernet – ciemnorubinowe wino wytrawne o charakterystycznym migdałowym aromacie oraz Chardonnay – białe wino o delikatnym aromacie kwiatowym.
Wszystkich Gości Kołomyi, którzy zdecydują się odwiedzić restaurację w ciągu dnia - w porze lunchu i regulując rachunek przekażą kelnerowi swoją wizytówkę, przy okazji wizyty wieczorem nagrodzimy butelką jednego z tych wspaniałych win gratis.
|