Śniadanie:
1 kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana masłem, 1 jajko na twardo, kawa lub herbata owocowa
Drugie śniadanie:
100 g chudego jogurtu naturalnego
Obiad:
Tagliatelle z sosem szpinakowym (2 porcje)
- 175 g liści młodego szpinaku
- 50 g sera gorgonzola
- 2 łyżki chudego mleka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 175 g makaronu świderki
- szczypta soli
|
Szpinak umyj i usuń twarde łodygi. Włóż do garnka i gotuj 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia osącz. Ser rozkrusz i włóż do rondelka. Wlej mleko, mieszając, podgrzewaj liście do czasu, aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak, przypraw do smaku czarnym pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj sos szpinakowy i delikatnie wymieszaj.
Podwieczorek:
1 jabłko
Kolacja:
2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem i pomidorem