|
w znacznym stopniu decyduje o zdrowiu, optymalnym przyroście masy ciała i rozwoju intelektualnym. Długofalowe badania naukowe dowodzą, że jest to okres, kiedy pod wpływem niedoborów lub nadmiaru odpowiednich makro- lub mikroskładników pokarmowych mają miejsce procesy, na trwałe „programujące” niektóre istotne funkcje organizmu, także w wieku dorosłym. Po upływie tego okresu odwrócenie niekorzystnych procesów rozwojowych może okazać się niemożliwe. Co więcej, efekty nieprawidłowego żywienia mogą sięgać jeszcze dalej – do następnego pokolenia – gdy niewłaściwie żywiona dziewczynka, stająca się w przyszłości kobietą ma zwiększone szanse urodzenia dziecka np. z małą masą ciała.
Karmienie piersią
Karmienie wyłącznie piersią jest optymalną metodą żywienia noworodków i niemowląt, normą, z którą porównuje się wszystkie inne sposoby żywienia. Daje ono wiele korzyści zdrowotnych zarówno dziecku jak i matce m.in. szybsza poporodowa utrata masy ciała matki. Mleko kobiece dostarcza dzieciom urodzonym o czasie składniki odżywcze w idealnych proporcjach. Zawiera ono unikalne, swoiste gatunkowo składniki oraz czynniki wspomagające rozwój mózgu i narządu wzroku oraz rozwój intelektualny. Z większości badań wynika, że karmienie pokarmem naturalnym wspomaga rozwój procesów poznawczych u niemowląt. Przypuszcza się, że u dzieci karmionych naturalnie rzadziej występują choroby układu oddechowego (np. zapalenie ucha środkowego) zakażenia przewodu pokarmowego oraz prawdopodobnie zakażenia układu moczowego. Możliwe też, że u dzieci karmionych piersią rzadziej występują: zapalenia jelit, cukrzyca, otyłość i choroby alergiczne.
|