|
Właściwości witaminy C
|
|
Po co organizmowi tak dużo witaminy C, kiedy łapie nas przeziębienia? Witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu – białka, które tworzy pod nabłonkiem dodatkową warstwę utrudniającą przedostawanie się wirusów do organizmu.
|
|
|
|
|
Funkcje witaminy C w organizmie
- Podnosi odporność organizmu
- Pełni funkcję ochronną w przypadku przeziębienia – dzięki swojemu udziałowi w biosyntezie kolagenu (podskórna warstwa ochronna, zabezpieczająca przed przenikaniem wirusów) oraz roli w produkcji limfocytów (niszczących zainfekowane komórki)
- Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony
- Dzięki współdziałaniu w biosyntezie kolagenu przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości
- Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
- Uczestniczy w regeneracji witaminy E
- Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych
- Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
- Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
- Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
|
Kilka ciekawostek
- Kwas askorbinowy podnosi ogólną odporność organizmu na choroby
- Większość zwierząt jest w stanie syntetyzować witaminę C we własnych organizmach. Człowiek zmuszony jest pokrywać zapotrzebowanie na witaminę C za pomocą zewnętrznych źródeł
- Witamina C nie tylko "wymywa" nadmiar cholesterolu z arterii krwionośnych, ale też normalizuje jego poziom
- Witamina C uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres
- Witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, tlenu, światła, wilgoci a także dłuższe przechowywanie. Zawierające ją produkty żywnościowe powinny być więc przechowywane krótko i w odpowiednich warunkach
- Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym witamina C znacznie zmniejsza ryzyko występowania chorób chronicznych, takich jak rak, choroby serca czy zaćma. W celu optymalnego zredukowania ryzyka wystąpienia tych schorzeń, nowe zalecenia dietetyczne sugerują spożywanie 120 mg tej witaminy dziennie
|
|
|
|
ostatnio dodane:
pokrewne forum:
przeczytaj także:
|