|
Jak co roku restauracje rywalizować będą w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Pierwszego dnia festiwalu (sobota) ich smak oceniać będą wszyscy, którzy pojawią się na Małym Rynku i po degustacji wypełnią kupon konkursowy. Wśród publiczności rozlosowane zostaną atrakcyjne nagrody. W drugim dniu (niedziela) najsmaczniejsze pierogi wybierze powołane przez organizatorów jury, a zwycięska restauracja otrzyma przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami.
W programie festiwalu znalazły się również kiermasz i degustacja pierogów, występy artystyczne oraz liczne konkursy i zabawy (także dla dzieci).
Wszystkich smakoszy zapraszamy na Mały Rynek w Krakowie.
Program:
sobota, 12 sierpnia 2006
11.30 – otwarcie festiwalu
11.45 – rozpoczęcie degustacji konkursowej, podczas której publiczność wybierze najsmaczniejsze pierogi w Krakowie
11.45-15.00 – równolegle z degustacją odbywać się będą konkursy i zabawy dla publiczności oraz występy Elektro Ziomalskiej Kapeli Góralskiej Psio Crew
15.00-16.00 – liczenie głosów oddanych przez publiczność
16.00-16.30 – ogłoszenie wyników w głosowaniu publiczności, wręczenie nagrody laureatowi (nagrodą jest przechodnia statuetka Kazimierza Wielkiego oraz okolicznościowy dyplom)
17.30 – rozstrzygnięcie konkursu dla głosujących (do wygrania sprzęt AGD)
16.30-18.00 – kiermasz pierogów, występy Elektro Ziomalskiej Kapeli Góralskiej Psio Crew
niedziela, 13 sierpnia 2006
10.00-11.00 – uroczysta msza święta w intencji krakowskich restauratorów w Bazylice Mariackiej
11.00-11.15 – poświęcenie ziół
11.30 – otwarcie II dnia festiwalu
12.00 – degustacja i ocena pierogów przez jury, wybór Krakowskiego Mistrza Pierogów
11.30-13.30 – równolegle z degustacją odbywać się będą konkursy i zabawy dla publiczności oraz występy kwartetu Pro Arte
13.30-14.00 – ogłoszenie wyników w głosowaniu jury, wręczenie nagrody laureatowi (nagrodą jest przechodnia statuetka św. Jacka z Pierogami oraz okolicznościowy dyplom)
14.00-18.00 – kiermasz pierogów, występy kwartetu Pro Arte oraz inne atrakcje
|