|
Zastosowanie Soli Kujawskiej w kuchni jest wręcz nieograniczone. Dodanie jej do potrawy sprawia, że staje się ona bardziej wyrazista. Wysokiej jakości sól ma dobroczynny wpływ na konsystencję i kolor dań podczas ich gotowania lub pieczenia. Ze względu na właściwości antybakteryjne, wykorzystuje się ją jako środek konserwujący żywność, głównie mięso, ryby i ser. Sól jest także niezbędna podczas przyrządzania domowych przetworów, zwłaszcza w procesie kwaszenia ogórków. Dodanie odrobiny soli do wody, w której będziemy gotować jajka, zapobiegnie pękaniu ich skorupek. Kulinarną ciekawostką jest także to, że szczypta soli przyspiesza ubijanie śmietany lub białek.
Sól panuje jednak nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych składników przemiany materii. Ma korzystny wpływ na układ krążenia. Garść soli dodana do kąpieli ma nie tylko działanie odprężające, ale także nawilża i odżywia skórę. Tym prostym sposobem możemy zafundować sobie odrobinę relaksu w domowym SPA. Powszechnie jest stosowana także jako peeling, gdyż doskonale złuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka oraz ujędrnia ciało. Ma także dobroczynne oddziaływanie na skórę podczas walki z cellulitem.
Właściwości soli są znane od najdawniejszych czasów. „Około 225 milionów lat temu na znacznych obszarach Europy, w tym i Polski występowałomorze, tzw. cechsztyńskie. w wyniku procesó zachodzących przez kolejne miliony lat, a zwłaszcza dzięki odparowaniu wodypowstały w wielu miejscach pokłady soli kamiennej. Złoża kujawskie w okolicy Inowrocławia odkryto wiele wieków temu, jednak na skalę przemysłową zaczęto interesować się nimi dopiero na początku XIX wieku. Wkrótce też dostrzeżono zdrowotne właściwości wydobywanej tam solanki. Od tamtej pory w regionie Inowrocławia i Ciechocinka zaczęły powstawać słynne na całą Polskę sanatoria i uzdrowiska. Funkcjonują one do dziś, a Sól Kujawska nadal jest ceniona za swoje walory zdrowotne i smakowe” – wyjaśnia historię soli na Kujawach Krzysztof Gromniak, Dyrektor Sprzedaży w Dywizji Sodowej Ciech S.A. Producent ten cieszy się niezmiennie opinią spadkobiercy długoletniej tradycji eksploatacji soli w tym regionie. Gwarantuje tym samym najwyższą jakość, naturalność oraz czystość produktu.
|