Drożdżowy peeling do cery tłustej
Drożdżowy peeling również pobudza krążenie i głęboko oczyszcza tłustą skórę. Nie wolno go jednak stosować, jeśli na twarzy utworzyły się krostki i ropne wypryski.
Składniki:
- kostka drożdży (ok. 40 g)
- 2 łyżki mleka
Jak przyrządzać:
Drożdże rozkruszyć. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami na gładką masę, odstawić do napęcznienia.
Jak stosować:
Gotową papką posmarować twarz, najlepiej przy użyciu pędzelka. Zostawić do przeschnięcia na 15-20 minut, następnie delikatnie zetrzeć maseczkę palcami. Resztki spłukać ciepłą, a następnie zimną wodą.
Drożdżowy peeling z migdałami
Kolejny peeling, polecany szczególnie do cery zanieczyszczonej, ale odpowiedni też do pozostałych rodzajów skóry. Czyści bardzo delikatnie, nie wywołując podrażnień, a poza tym pielęgnuje i rozświetla skórę.
Składniki:
- kostka drożdży (ok. 40 g)
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki drobno zmielonych migdałów
- łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego
Jak przyrządzać:
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem na gładką pastę, dodać migdały i siemię. Jeśli masa będzie za gęsta, dolać ciepłego mleka, tak by można ją było łatwo rozsmarować.
Jak stosować:
Gotowy peeling nałożyć na twarz, zostawić na ok. 20 minut do wyschnięcia. Następnie delikatnie zetrzeć skórę, resztki masy spłukać zimną wodą.
Przepisy pochodzą z książki
"Kosmetyki naturalne" Heike Helen Rech.
Cena w
Świecie Książki: 22,90 zł