|
Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Świeże ryby, mięsa, wędliny, dodatki do mięs i sałatek, produkty potrzebne do ciast – dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym w nowoczesnych chłodziarko-zamrażarkach, możemy je przechować znacznie dłużej. Wystarczy pamiętać o jednej prostej zasadzie – produkty wymagają różnej temperatury i innej wilgotności przechowywania.
Przechowywanie w chłodziarce:
Barszcz czerwony – na górnej półce
Najwyższa temperatura panuje na górnych półkach. Zaleca się przechowywanie tam produktów, które dobrze się czują w wyższej temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia, nawet do 30 kg.
Bigos świąteczny – na środkowej półce
Na środkowych półkach należy umieszczać te produkty, które maja krótszy termin przydatności. Należą do nich wszelkiego rodzaju sery, pokrojona wędlina lub boczek. Wędzony boczek wraz z rozmarynem z pewnością podkreślą aromat i smak świątecznego bigosu.
Śledzie do przygotowania sałatki buraczanej – najniższa półka
W chłodziarce najchłodniej jest na najniższych półkach. Powinno się w tym miejscu umieszczać produkty, które potrzebują niskiej temperatury do zachowania świeżości, takie jak ryby i mięso. Warto zadbać o odpowiedni pojemnik, by żywność zachowała cenne wartości odżywcze i nie traciła apetycznego wyglądu.
Warzywa i owoce z których przyrządzimy świąteczne specjały – w szufladach
W dolnych szufladach, gdzie temperatura jest zbliżona do 8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Pietruszka, marchewka, seler są niezbędnym składnikiem sosu warzywnego, czyli nieodzownego towarzysza ryby po grecku. Pomarańcze, których aromat przywołuje atmosferę świąt, możemy wykorzystać jako niezastąpiony składnik tradycyjnej kutii.
Przechowywanie w zamrażarce:
Po świętach zawsze zostaje nadmiar jedzenia. Dlatego też mrożenie gotowych potraw to doskonały sposób zachowania ich walorów smakowych oraz odżywczych. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę podczas zamrażania?
„Ważne jest szybkie schłodzenie. Jednorazowe włożenie większej ilości produktów do zamrażalnika sprawa, że temperatura podnosi się, co wpływa także na pozostałe produkty. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala na gwałtowne obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie.” - podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.
Pierogi z kapustą i grzybami – zamrożone do 12 miesięcy
Do strunowych woreczków najlepiej włożyć mniejsze porcje pierogów, które można po jakimś czasie rozmrażać, nie tracąc przy tym ich smaku i aromatu. Po podgrzaniu pierogi smakują jeszcze lepiej niż w święta, o czym doskonale wiedzą miłośnicy tych tradycyjnych dań.
Makowce – zamrożone do 3 miesięcy
Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi już po świętach.
Rozwiązanie Vario Space pozwala stworzyć wnętrze dopasowane do indywidualnych potrzeb- szklane płyty oddzielające można z łatwością wyjmować tworząc miejsce na największe przygotowane przez nas specjały.
|