Często padający deszcz oraz zimny wiatr zwykle nie sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu, dlatego warto jest poprawić odporność swojego organizmu. W jaki sposób można to zrobić?
Odpowiednia dieta to podstawa, jeśli chodzi o poprawę działania układu immunologicznego. W ten sposób można wspomóc nie tylko swoje zdrowie, ale także całej rodziny. Na pierwszy ogień idzie uzupełnianie niedoborów ważnych składników, które często pojawiają się jako następstwo menu ubogiego w warzywa i owoce. Tymczasem brak ważnych składników w diecie doprowadza do pogorszenia odporności organizmu, o czym wiele osób zapomina. Jeśli daną osobę często dotyka problem przeziębienia w czasie trwania jesieni, powinna ona zastanowić się nad wprowadzeniem do codziennego menu dodatkowej porcji witaminy C i to w jak najbardziej naturalnej formie.
Jaką witaminę C wybrać?
Wiele osób zapomina o tym, że najlepiej przyswajalna jest ta witamina C, która znajduje się w naturalnych produktach. Syntetyczna witamina C bardzo szybko zostaje wydalona z organizmu, przez co nie może efektywnie pełnić swoich funkcji. Dlatego też podczas jesiennych dni, kiedy następuje pogorszenie samopoczucia, najlepiej jest zdecydować się na takie produkty, które z natury zawierają sporo witaminy C. Które z nich są rzeczywiście godne uwagi?
Dzika róża
Dzika róża to bardzo dobrze znana roślina. Jej owoce zawierają sporo witaminy C i, co najciekawsze, jest to dawka większa niż w przypadku owoców cytrusowych. W jakiej formie można spożywać owoce dzikiej róży? Znanym preparatem pochodzenia roślinnego jest syrop, który można dodawać do herbaty. Dla innych osób bardziej atrakcyjniejszą formą przyjmowania tego zdrowotnego owocu będzie alkoholowa nalewka - należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z jej ilością. Oprócz poprawy odporności, owoce dzikiej róży wykazują silne działanie antyoksydacyjne, czyli po prostu przeciwdziałają działaniu wolnych rodników , przyśpieszających proces starzenia się komórek.
Acerola
Ten owoc jest mniej znany niż dzika róża, jednak staje się powoli coraz bardziej popularny. Warto pamiętać, że według badań acerola sama w sobie może być ekwiwalentem popularnych tabletek z witaminą C. Ponadto spożywanie owoców aceroli ma dobroczynne działanie na stan naczyń krwionośnych, co może być bardzo pozytywne dla osób, które mają problem z pękającymi naczynkami.
Natka pietruszki
Choć wiele osób o tym zapomina, to jednak właśnie natka pietruszki jest jednym z rodzimych produktów, którymi można suplementować się w okresie jesiennym. Warto dodawać ten składnik do wszelkich potraw, pamiętając jednak by w przypadku zup posypywać je natką dopiero po wylaniu jej na talerz. Witamina C nie jest bowiem odporna na wysokie temperatury.
Codzienna suplementacja witaminy C
W okresie grypy i przeziębienia zapotrzebowanie organizmu na witaminę C jest większe. Dlatego warto dodatkowo się suplementować. Zamiast syntetycznych tabletek lepiej jest wybrać produkt DuoLife Vita C. Zawiera 100% naturalną witaminę C pochodzącą z roślin w formie płynnej. Dzięki temu świetnie się przyswaja i może stanowić uzupełnienie zdrowej diety.