w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dieta eliminująca gluten lub pszenicę
data publikacji: 27-01-2016 r.
Wiele składników żywności w przeszłości było słusznie bądź niesłusznie określanych mianem niepożądanych. Obecnie na celowniku znalazł się gluten.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dla nieznacznej części konsumentów, m.in. tych ze zdiagnozowaną celiakią lub alergią na pszenicę, unikanie pszenicy i innych pokarmów zawierających gluten jest koniecznością. Schorzenia te objawiają się mdłościami, wymiotami, skurczami, wzdęciami, bólami brzucha, zmęczeniem, a nawet chorobami wątroby. Występowanie celiakii i ostrej alergii na pszenicę plasuje się na poziomie 1-2%.

Rynek żywności znakowanej jako bezglutenowa i nie zawierająca laktozy ciągle się jednak powiększa. Coraz bardziej popularne stają się także restrykcyjne diety takie jak np. paleo – eliminująca zboża i produkty mleczne. Można wnioskować, że coraz więcej osób, i to nie tylko ze zdiagnozowanymi alergiami, rezygnuje z glutenu lub pszenicy.

Organizacja Naukowych I Przemysłowych Badań Wspólnoty (CSIRO) przeprowadziła ogólnonarodowe badanie na próbie 1200 losowo wybranych Australijczyków, by przyjrzeć się bliżej tym trendom. Celem sondażu było nie tylko zmierzenie częstotliwości eliminacji zbóż w diecie badanych, ale także poznanie powodów, które do takiego działania ich nakłoniły.

Eliminacja pszenicy w diecie Australijczyków
Z sondażu wynika, że jeden na dziesięciu Australijczyków (tj. 1.8 mln osób) unikał lub ograniczał produkty zbożowe. Takie zachowania częściej występowały wśród kobiet niż mężczyzn.

Okazało się także, że ponad połowa (53%) tych, którzy unikali zbóż, wystrzegała się również produktów mlecznych.
Dlaczego jest to tak ważna kwestia? Według aktualnych Australijskich Zaleceń Dietetycznych produkty zbożowe oraz mleczne, są istotnymi składnikami zbilansowanej diety. Przyczyniają się one odpowiednio do zwiększania dziennego spożycia błonnika pokarmowego oraz wapnia zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Dostarczają ponadto ważne substancje odżywcze, takie jak białko, witaminy i składniki mineralne. Pszenica to również źródło niezbędnego dla funkcjonowania naszego organizmu błonnika.
Dlaczego ludzie decydują się na eliminację pszenicy?
Przyczyny podjęcia takiej decyzji są złożone. Niektórzy respondenci tłumaczyli ją zdiagnozowaną celiakią u siebie (1.1%) lub któregoś z członków rodziny.

Jednakże większość ograniczających produkty zbożowe – 7% Australijczyków nie cierpiących na celiakię – unikało pszenicy, by zniwelować symptomy występujące po spożyciu zawierających ją produktów. Objawy te miały zazwyczaj charakter żołądkowo-jelitowy (wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha), ale obejmowały również zmęczenie.

Respondenci pytani o to, czy otrzymali specjalistyczną diagnozę, która wskazywałaby na występowanie nietolerancji, alergii lub celiakii i wymagała rezygnacji z produktów pszenicznych, odpowiadali w większości przecząco (84%).

Na jakich źródłach opierają się ludzie decydując się na zmianę sposobu odżywania, np. unikanie pszenicy?
Istnieje wiele źródeł informacji, które wiążą spożywanie konkretnych produktów spożywczych z niepożądanymi symptomami. Z naszych danych wynika, że ci, którzy zdecydowali się na eliminację pszenicy, robili to bazując głównie na poradach osób takich jak: praktycy terapii naturalnych, rodzina, przyjaciele czy też media. Mniejszy wpływ miał na dokonywane wybory lekarz rodzinny czy lekarz specjalista.

Czy pszenica jest faktycznie taka „szkodliwa”?
Do niedawna uważano, że gluten to problem tylko osób chorych na celiakię. Jednakże wyniki badań oraz wielki wzrost popularności diety bezglutenowej w Australii, a także wszędzie indziej na świecie, sugeruje, że poza celiakią i alergią na pszenicę, pojawiają się także inne schorzenia związane z nieprawidłowym przyswajaniem pszenicy.

Obecnie najwięcej badań w tym obszarze koncentruje się wokół koncepcji nadwrażliwości na gluten, nie powiązanej z występowaniem celiakii (NCGS). NCGS definiowana jest jako niepożądana (ale nie alergiczna) reakcja na spożycie glutenu, a występujące podczas niej dolegliwości żołądkowo-jelitowe łagodzi dieta bezglutenowa.
Wiele aspektów NCGS takich jak rozpowszechnienie, zróżnicowanie symptomów czy też sposoby radzenia sobie z nią pozostaje niejasnych.

Spójrzmy przykładowo na fruktany – niskocząstkowe węglowodany znajdujące się w pszenicznych produktach spożywczych. U części populacji fruktany oraz inne niskocząstkowe węglowodany (nazywane łącznie FODMAPS – fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole) mogą wzmagać symptomy takie jak: wzdęcia, gazy, skurcze spowodowane wstrzymywaniem wody w jelitach lub gwałtowną produkcją gazów wywoływaną przez bakterie jelitowe.

Dla tych osób, dowiedzenie się, co tak naprawdę powoduje te objawy może być trudne. Dzieje się tak, ponieważ zazwyczaj wykluczają oni w tym samym czasie więcej niż jeden składnik pokarmowy z diety.

Zanim zgłębimy bardziej ten problem, istnieje ryzyko, że znaczna część Australijczyków zastosuje diety, które będą zbyt restrykcyjne i niezbilansowane. Niepokojący jest również fakt, że większość z tych symptomów zwalcza się pomijając konwencjonalne sposoby leczenia. To oznacza, że poważniejsze schorzenia mogą przebiegać bez rozpoznania.


Link:
http://www.foodmag.com.au /features/why-do-people-decide-to-go-gluten-or-wheat-free

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Żywność, Żywienie, Życie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Dieta eliminująca gluten lub pszenicę



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB