w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Sól w diecie
data publikacji: 29-10-2015 r.
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet New Otago pokazują, że przedstawienie strategii żywieniowych, redukujących spożycie soli przez Nowozelandczyków, może zapobiec przedwczesnej śmierci.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Oprócz tego, pozwalają także na oszczędzanie milionów dolarów rocznie w państwowym sektorze zdrowia.

Pracownicy naukowi z Departamentu Publicznej Służby Zdrowia, działającym przy kampusie Uniwersytetu Wellington, również dowiedli, że rzadsze używanie soli wpływa na wskaźników chorób serca, zmniejszając tym samym różnicę zdrowotną między populacjami Māori.

Dr Nick Wilson prof. nadzw. twierdzi, że sód (zawarty w soli) jest głównym globalnym czynnikiem powstawania chorób serca – zwiększone ciśnienienie krwi powoduje częstsze występowanie dolegliwości związanych z chorobami serca. – Celem badania było zidentyfikowanie świadczeń zdrowotnych oraz oszczędności dla Nowej Zelandii. Chcieliśmy unormować wpływ odparowywania soli w kraju, która wciąż mocno oddziałuje na częstotliwość ataków serca – mówi dr Wilson.

Pracownicy naukowi stwierdzili, że siedem z ośmiu przypadków przyniosło korzyści zdrowotne dla Nowej Zelandii i chciano je kontynuować, aby zwiększyć całkowite oszczędności sektora zdrowia. Wyjątkiem było żywieniowe doradztwo dietetyków, podczas którego okazało się, że stosunek ceny inwestycji do niewielkich efektów, nadszarpnął nieco rezerwy pieniężne.

Nowa strategia żywieniowa, ze zredukowaną ilością soli przez wiele lat, jest możliwością dla przemysłu spożywczego na czerpanie jak największych korzyści ze świadczeń zdrowotnych i zmniejszenie wydatków. Takie podejście wymagałoby obniżenia poziomu sodu z 3500 mg (1,5 łyżeczki) na osobę dziennie do 2300 mg (1 łyżeczka dziennie). Końcowo, owe spożycie miałoby wynosić 211 mg, które w zupełności wystarczyłoby przeciętnemu Nowozelandczykowi przez resztę życia.

– Dla wielu ludzi będzie to oznaczało życie dłuższe o kilka dni lub tygodni, ale dla innych, z ryzykiem chorób serca oraz zawałów w wieku 50 lat, korzyści będą mogły być mierzone nawet w dekadach dodatkowego życia – podsumowuje dr Wilson.

Doktor Nhung Nghiem, ekonomista, który również uczestniczył w przeprowadzaniu badań, podkreśla rangę oszczędności placówek zdrowotnych. – To wyprodukowałoby ok. 1,1 miliarda w rezerwach pieniężnych naszej opieki zdrowotnej ze względu na mniejszą ilość ataków serca oraz zawałów. Nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę, że żyjący dłużej ludzie potrzebowaliby także więcej czasu korzystać z usług sektora zdrowia – analizuje dr Nghiem.

Dr Nghiem mówi także, że drugim najlepszym pomysłem byłoby wprowadzenie podatku od soli, który miałby przewagę w generowaniu przychodów. Oszacowano go nawet na 450 dolarów rocznie. – Te dodatkowe środki pozwoliłyby dotować owoce i warzywa dla Nowozelandczyków o niskich dochodach albo pomóc w dofinansowaniu zdrowych posiłków w szkołach – dodaje doktor.

Inne skuteczne interwencje miałyby obejmować wprowadzenie obowiązkowego 25% obniżenia poziomu sodu w całej żywności przetworzonej oraz pakiet redukcji soli, który został już wcześniej zastosowany w Wielkiej Brytanii (włączając w to media).

Kolejnym pomysłem był program Fundacji Tykania Serca, który stanowiłby dobrą inwestycję dla zmniejszenia używalności soli.

Profesor Tony Blakely twierdzi: Innowacyjnością dla nowozelandzkiej populacji mogłyby być cenne skutki oszczędnościowe, przy użyciu własnej choroby. Ta praca zobrazowałaby także skalę przyrostu zdrowotnego populacji Māori – ograniczenie soli przyczyniłoby się do redukcji różnić tożsamości etnicznej.

Doktor Wilson informuje, że jego wyniki poparły także inne międzynarodowe badania, które wykazywały główne korzyści zdrowotne i efektywność wykorzystania zaoszczędzonych środków. – Decydenci powinni być szczególnie zainteresowani aktywnościami ograniczającymi spożycie soli, gdyż to oni osiągną największe korzyści ze współpracy z przemysłem spożywczym – podobnie jak w przypadku akcji odparowywania soli z chleba w Nowej Zelandii – dodaje.

Faktem jest, że ludzkie kubki smakowe przyzwyczajają się do danych składników, ale możliwe jest obniżenie spożywania soli do 10% rocznie z praktycznie niezauważalnym skutkiem.

Podczas gdy strategie obniżenia spożycia soli pomogłyby poprawić zdrowie osób dorosłych, to jest także duża potrzeba stawienia czoła otyłości dzieci poprzez wprowadzenie podatków od napojów słodzonych.

– Środki dowodowe dotyczące soli wciąż są postrzegane przez niektórych jako kontrowersyjne. Jednak po zapoznaniu się ze wszystkimi materiałami naukowymi, dostrzegalny jest silny związek między wysoką ilością spożywania soli a występowaniem chorób serca – dodaje doktor Wilson.

Badania współfinansowane przez Instytut Badań Zdrowotnych Nowej Zelandii zostały ostatnio wydane w międzynarodowym, recenzowanym czasopiśmie PLoS One.

Link:
http://www.scoop.co.nz/stories/GE1505/ S00008/reducing-salt-in-food-good-for-the-heart -and-health-budgets.htm

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Żywność, Żywienie, Życie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Sól w diecie



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB