w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Wybieramy domowy sprzęt baristyczny
data publikacji: 07-05-2015 r.
Choć najlepsza gatunkowo kawa kojarzona jest z kawiarniami, gdzie jej parzeniem zajmują się wyszkoleni bariści, dzięki odpowiedniemu wyposażeniu idealną małą czarną przygotujemy w domu.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Uzyskanie naparu o bogatym smaku umożliwi nam sprzęt o dopasowanych parametrach i wysokiej jakości akcesoria. Historia kawowego wyposażenia, umożliwiającego samodzielne przygotowanie naparu sięga XVIII wieku. Począwszy od prostego dzbanka z pokrywką, przez zaparzacze wyposażone w sitka ubijające, po pierwsze modele ciśnieniowe – proces udoskonalania konstrukcji sprzętów do kawy był długotrwały i niezwykle intensywny. Jego rezultaty, w postaci nowoczesnych ekspresów, gwarantują przygotowanie aromatycznej i zbalansowanej w smaku kawy o jakości jak w kawiarni. Co ważne, delektowanie się idealną „małą czarną” również w domu, nie wymaga wysokich nakładów finansowych. Niedrogim i funkcjonalnym urządzeniem są np. ekspresy kapsułkowe. Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i jak dobrać do niego odpowiednie akcesoria?

Ekspres kapsułkowy
Wzrost popularności modeli kapsułkowych w ostatnich latach wynika przede wszystkim z szeregu korzyści jakie niesie ze sobą zakup takiego sprzętu. Wśród głównych zalet wyróżnia się intuicyjność i prostota obsługi. Tego typu ekspres nie wymaga każdorazowego ustawiania parametrów czy samodzielnego porcjowania kawy. Co równie ważne, dzięki zamknięciu mieszanki w kapsułce, eliminowany jest problem przypadkowego rozsypania czy przypalenia zmielonych ziaren podczas parzenia. Umożliwia to łatwe utrzymanie wysokiego poziomu czystości i higieny urządzenia. Istotną zaletą ekspresów kapsułkowych jest także ich cena. Tego typu rozwiązania dostępne są już od kilkuset złotych.

Na jakie atrybuty urządzenia warto zwrócić uwagę przy zakupie? – Podstawową kwestią przy wyborze ekspresu kapsułkowego są jego parametry parzenia, gwarantujące przygotowanie idealnej w smaku kawy. Bogaty aromat i pełny bukiet espresso zagwarantują nam modele wytwarzające ciśnienie 19 bar, czyli porównywalne do tego w profesjonalnych ekspresach gastronomicznych – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Warto również sprawdzić, czy dołączane do ekspresu kapsułki są pakowane pojedynczo w hermetyczne opakowania. W ten sposób zyskamy gwarancję długotrwałej świeżości i bogatego smaku naparu – dodaje ekspert. W trosce o środowisko naturalne, warto wybierać kapsułki wykonane z biodegradowalnych materiałów. Ważną kwestią jest również szerokość ich asortymentu, co wynika z faktu, że do ekspresu danej marki zwykle pasują jedynie te z oferty producenta. Warto więc sprawdzić, czy wybór konkretnego modelu pozwoli nam dobrać różne mieszanki kaw.

Spieniacz do mleka
Wielbiciele kaw zabielanych wiedzą jak istotne w przygotowywaniu klasycznych propozycji, takich jak cappuccino lub caffè latte, jest idealnie spienione mleko. Gęstą i trwałą konsystencję pianki pozwoli uzyskać nam wbudowana w ekspresie dysza lub osobne urządzenie do spieniania, wyposażone w grzałkę oraz mieszadełka. Przy zakupie drugiego z nich należy sprawdzić, czy umożliwia ono przygotowanie mleka zarówno na zimno jak i na ciepło, ponieważ temperatura produktu idealna do serwowania to około 60⁰C. Wśród praktycznych kwestii warto zwrócić uwagę na łatwość utrzymania czystości. Przydatny w tej kwestii może okazać się model modułowy – z wygodnym do umycia wyciąganym pojemnikiem na mleko. Jeśli przy przygotowywaniu kawy planujemy tworzenie tzw. latte art, czyli rysunków na powierzchni napoju, zastosowanie znajdzie wariant z wyprofilowanym lejkiem. W przypadku wbudowanej w ekspresie dyszy spieniającej, efektowne wzory pomoże stworzyć nam stalowy dzbanek.

Puszka do kawy
Istotne znaczenie dla smaku i aromatu przygotowywanej „małej czarnej” ma sposób przechowywania ziaren lub zmielonej mieszanki. Kawy pakowane są w hermetyczne opakowania, jednak po otworzeniu narażone są na kontakt z powietrzem i wilgocią. Aby zagwarantować długotrwałą świeżość, warto przetrzymywać mieszankę w fabrycznym opakowaniu, spiętym klipsem lub gumką recepturką. Tak przygotowaną, należy schować do szczelnego, metalowego pojemnika, który ograniczy dostęp promieni słonecznych, wilgoci lub innych zapachów. Alternatywnie zastosować można szklany słoik z silikonowym zamknięciem. Pojemnik należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, np. zamykanej szafce.

Porcelana, szklanki i szklaneczki
Zgodnie ze sztuką podawania napojów kawowych, różne rodzaje wymagają serwowania w innych naczyniach. – Tradycyjne espresso przygotowywane jest w filiżankach lub w myśl włoskiej tradycji – w eleganckich szklaneczkach o objętości 100 ml. Kawę z dodatkiem spienionego mleka, np. cappuccino podaje się w porcelanowej filiżance 150 ml – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przypadku kaw warstwowych, np. cafe latte macchiato czy napojów mrożonych, doskonale sprawdzają się wysokie szklanki z uchwytem o objętości 250 ml – dodaje ekspert. Czym kierować się przy ich zakupie? Filiżanki powinny być wykonane z grubej porcelany, która umożliwi dłuższe zachowanie odpowiedniej temperatury kawy. W tym celu warto również pamiętać o podgrzaniu jej jeszcze przed wlaniem naparu. Częste użytkowanie porcelany lub szklanek determinuje wybór trwałych modeli o zwartej konstrukcji. Ze względów estetycznych warto dobrać poszczególne elementy tak, aby zachować ich spójność podczas serwowania gościom różnego rodzaju kaw podczas spotkania.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Nasz dom
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Wybieramy domowy sprzęt baristyczny



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB