|
Dietę opracowała dietetyczka Joanna Szczepkowska współpracująca z marką Szelazo+SR.
I. Ok. 2500 kcal, ok. 42 mg żelaza
Śniadanie:
3 kromki ciemnego pieczywa, łyżeczka margaryny, 3 liście sałaty, twarożek z 2 plasterków białego sera, 6 rzodkiewek, łyżka szczypiorku, 2 łyżki jogurtu i łyżeczka otrębów pszennych, herbata owocowa
II. Śniadanie:
2 kromki pieczywa, 4 plasterki chudego pasztetu, łyżka ćwikły, szklanka soku z marchewki
Obiad:
Zupa z fasolki szparagowej (250 ml), wątróbka drobiowa duszona z cebulą, 3/4 szklanki kaszy gryczanej, połówka brokuła, surówka z 3 liści sałaty, 4 suszonych pomidorów, łyżki pestek słonecznika i łyżeczki oleju słonecznikowego, szklanka soku jabłkowego
Podwieczorek:
Serek waniliowy z dwoma łyżkami posiekanych suszonych moreli, szklanka soku z czarnej porzeczki
Kolacja:
Befsztyk z polędwicy wołowej (150 g), surówka z dużej marchwi i małego jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego i łyżką pestek z dyni, szklanka soku z buraków
II. Ok. 2300 kcal, ok. 46 mg żelaza
Śniadanie:
4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami ze szklanką mleka 2 proc., kromka ciemnego chleba z plasterkiem szynki, herbata owocowa
II. Śniadanie:
Opakowanie twarożku wiejskiego z dużym pomidorem, łyżką szczypiorku i łyżeczką otrąb pszennych, 2 kromki chleba, szklanka herbaty z dzikiej róży
Obiad:
250 ml zupy pomidorowej z makaronem i łyżką natki, 3 duże ziemniaki z łyżką kopru, bitki wołowe(150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczką oleju słonecznikowego, szklanka kompotu ze śliwek
Podwieczorek:
Szklanka kisielu, gruszka
Kolacja:
Jajecznica na parze z 2 jaj z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki i łyżki szczypiorku, szklanka herbaty owocowej
III. Ok. 2400 kcal, ok. 40 mg żelaza
Śniadanie:
Szklanka herbaty owocowej, 3 kromki ciemnego chleba, 2 łyżki twarożku z łyżką natki i szczypiorku, 2 plasterki polędwicy wołowej, mała papryka
II. Śniadanie:
Szklanka sałatki jarzynowej z sosem przygotowanym z łyżki majonezu, 2 łyżek jogurtu, łyżki natki i odrobiny musztardy, 2 kromki ciemnego chleba, 4 plasterki szynki drobiowej, szklanka soku z czarnej porzeczki
Obiad:
Krupnik (250 ml), pierś drobiowa duszona z jarzynami, 3 ziemniaki, mizeria z ogórka, jogurtu i łyżeczki otrąb pszennych, 6 brukselek, szklanka kompotu śliwkowego
Podwieczorek:
Budyń czekoladowy z łyżką rodzynek i orzechów, szklanka soku z marchewki i buraka
Kolacja:
2 kostki fileta z morszczuka (150 g) z sosem greckim przygotowanym z marchewki, połowy selera, cebuli i małej puszki koncentratu pomidorowego, grahamka, szklanka herbaty ziołowej.
|