w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Smażony snickers - sprawdzony przepis
data publikacji: 28-11-2014 r.
Smażony snickers i inne specjały, czyli Kevin Aiston sam w kuchni Basta! Pomyślał Kevin Aiston, kiedy usłyszał od kolejnego Polaka: Przecież Wielka Brytania nie ma żadnej przyzwoitej kuchni.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Postanowił rozprawić z wszelkimi stereotypami w swojej najnowszej książce „Kevin sam … w kuchni. Nie tylko Fish & Chips”.



Na pierwszy ogień wziął English breakfast, które złą sławę ma nie tylko w Polsce: „Podobną opinię ma na świecie polski kotlet schabowy. Z ziemniakami z wody polanymi okrasą, pospanymi koperkiem. Tak naprawdę jest pyszny! Zawsze, kiedy jadę pociągiem przez Polskę, ląduję w wagonie restauracyjnym nad talerzem ze schabowym. Nie spróbowałeś nie wiesz. Nie komentuj, póki nie spróbujesz. Tak zawsze mówię do siebie i uważam, że to dobra zasada. To jest fair” – argumentuje Kevin i oczywiście podaje przepis na wzorcowe angielskie śniadanko, które jego rodacy jadają również wieczorem po pracy.

Kanapka (sandwich) jest także wynalazkiem Anglika. John Montagu, czwarty hrabia Sandwich wymyślił ją ponad 100 lat wcześniej niż Amerykanie hamburgera. A Sunday roast (niedzielna pieczeń) to nie tylko przepis. To instytucja! Serwowana w każdą niedzielę, każdego tygodnia przez cały rok: „To jest wspaniały dzień dla nas wszystkich (ale nie dla kurczaka)” – przekonuje Kevin Aiston.

Wielu wrażeń na łamach jego książki dostarczy polskim czytelnikom wycieczka po angielskich pubach, przewodnik po lokalnych piwach i wznoszenie angielskich toastów: Abyśmy się zestarzeli, ale nigdy nie dorośli” (May we grow old, but never grow up). Kevin zna ich naprawdę sporo. Niemal na każdej stronie swojej książki błyska wiedzą kulinarną i nie tylko. Jak się gasi pożar z oleju i dlaczego nie wodą? Kevin wie, jest przecież i kucharzem, i strażakiem. Ożenić się to po angielsku „to marry”, a po francusku „marier”. I już wiesz drogi czytelniku co się kryje za polskimi słowami „marynata”.

Z równą swadą autor przekonuje, że smak jest tak naprawdę ostatnim zmysłem, którym doświadczamy jedzenia: „Włóżcie ćwiartkę cytryny do ust, zatkajcie nos i wypuśćcie resztki powietrza z ust. Czy czujecie smak cytryny na języku? Może trochę. A teraz uwolnijcie nos. Eksplozja smaku cytrynowego była? Była!”. Cebule, jabłka i ziemniaki mają dokładnie taki sam smak, różnią się jedynie zapachem.

Aiston przedstawia też mało znane potrawy. Niespotykany na polskich stołach sos miętowy - w Wielkiej Brytanii używany do jagnięciny. Naleśniki z sokiem z cytryny i z cukrem. Mars lub snickers smażone na głębokim oleju: „Fuj!. Ja wam dam fuj! Spróbuj i sam zobaczysz, jakie to jest fuj” – droczy się z czytelnikami Aiston. Nawet Francuzi uzależniają się od smażonych marsów. Do Francji sprowadził go szkocki szef kuchni Ross Kendal. W 1999 roku umieścił Mars bars (z odrobiną cynamonu) w menu paryskiej restauracji Le Chipper. Danie z batonika wymyślono w 1995 roku w barze rybnym The Heaven w miejscowości Stoneheaven w Szkocji, gdy młody chłopak poprosił, by mu podano na kolację marsa.

W książce nie zabrakło też sprawdzonego przepisu na pieczony pieróg kornwalijski (Cornish pasty), z nadzieniem warzywno-mięsnym. To absolutny faworyt wśród Brytyjczyków! Każdy go uwielbia. Hit! Bestseller! Dawniej pierogi były popularne wśród górników. Można je było zabrać z domu, bo mieściły się w kieszeni. Idealnie sprawdzały się również jako „ogrzewacze rąk”, kiedy żona rano podgrzała Cornish pasties i dała mężowi na zimny, nieprzyjemny spacer do kopalni.
I mało kto wie, że barwna i ciekawa przygoda Kevina z gotowaniem zaczęła w domu dziecka. Właśnie w „bidulu” Westbury poznał Hollisa, ciepłego i serdecznego kucharza z Jamajki. Starszy mentor zawsze wiedział, kiedy jest źle i szukał Kevina, gdy słyszał awantury w korytarzach: „Kevin! Chodź tutaj do mnie! Potrzebuje twojej pomocy w kuchni, i to już!”. A tam chętny do pomocy mały Kevin obierał ziemniaki i nauczył się je przyrządzać. Bo jak są ziemniaki w domu, zawsze można zrobić porządny obiad. Potem Aiston trafił do Ealing, Hammersmith & West London College, gdzie zdobył dyplom Zastępcy Szefa Kuchni. Swego czasu, na Saskiej Kępie w Warszawie miał własną restaurację „Missispi Blues”. Prowadzi autorskie pokazy kulinarne w Polsce i całej Europie. W ramach bicia rekordu Guinnessa ugotował największy pieróg ruski na świecie. Było to w Dover w Anglii w 2011 roku. Ważył 94 kilogram, a później został pokrojony i rozdanym bezdomnym.

Jak mawia Kevin przepis jest tylko wskazówką a wcale nie regułą.
Jego książka kulinarna „Kevin Sam w Kuchni - Nie Tylko Fish & Chips” (Rozpisani.pl) jest już dostępna w przedsprzedaży w Empik.com. Do księgarni trafi na początku grudnia.

RECENZJE KSIĄŻKI:
Robert Makłowicz
"Kevin nie jest sam w brytyjskiej kuchni. Wchodzę ochoczo do niej i ja, jest bowiem zdecydowanie lepsza, niż powszechne o niej mniemanie. Zatem kuchnia dobra, a książka o niej jeszcze lepsza. Brawo Kevinie!"

Adam Gessler
"W dzisiejszym zglobalizowanym świecie podział na kuchnie narodowe jest sztuczny. Nie mówmy kuchnia francuska, angielska, polska, hiszpańska, włoska itd. Kuchnia jest dobra, albo zła.. Podobnie z książkami kulinarnymi. Są mierne albo fascynujące. Ta Kevina jest fascynująca".

Chef Jean Bos - Akademia Molekularna, Euro Toques Polska
“Wierzcie moim słowom, Kevin udowodnił tą książką, że Anglicy mają świetną kuchnię. Jest po prostu, podobnie jak polska kuchnia, bardzo niedoceniana, ale gwarantuję Wam, że po lekturze “Kevin Sam w Kuchni” zmienicie zdania!”

Paweł Loroch - Dziennikarz kulinarny
“Kevin, nareszcie! Od lat czekałem, aż podzielisz się z nami swoją szczerą miłością do dobrej kuchni. Najgoręcej polecam!”

Steffen Möller - Aktor, satyryk, Niemiec.
"Myślałem, ze znam Kevina naprawdę dobrze, zwłaszcza jego dowcipy o Niemcach, a tu się okazuje, ze potrafi nie tylko gotować, ale nawet napisać książkę o angielskiej kuchni, to nie lada sztuka!"

autor: / źódło: / opracowanie:
Wydawnictwo Naukowe PWN
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Czas wolny
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Smażony snickers - sprawdzony przepis



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB