|
Przez lata podejrzewano ich silną korelację, a ostatnie badania przedstawiły wstępny mechanizm jak składniki odżywcze i procesy starzenia regulują pracę limfocytów T.
Najnowsze badania przeprowadzone w tym temacie przez University College London, wraz ze wsparciem brytyjskiego Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), mogą pomóc zwiększyć odporność na choroby dzięki diecie i wzmocnić efektywność terapii odpornościowych.
Wraz z wiekiem nasz system odpornościowy słabnie. Seniorzy cierpią na częstsze i poważniejsze przypadłości chorób lub nowotworów. Co więcej, szczepienia w tym wieku nie są już tak skuteczne.
Wcześniejsze badania BBSRC wykazały, że starzejące się limfocyty T są kontrolowane przez białko p38 MAPK, które działa jak hamulec przed niektórymi funkcjami komórkowymi.
Co więcej, czasopismo branżowe Nature Immunology doniosło, że p38 MAPK aktywuje się przy niskim poziomie składników odżywczych wraz z symptomami odnośnie wieku, czy starzenia się wewnątrzkomórkowego. Stare limfocyty T mogą zostać ponownie powołane do życia dzięki zahamowaniu jednej z molekuł biorących udział w procesie.
Praca naukowa opublikowana przez The Journal of Clinical Investigation wykazała, że hamując p38 MAPK, dzięki zwiększeniu funkcji mitochondriów i pobudzeniu ich podziału komórkowego, zwiększona została sprawność komórek wcześniej wykazujących oznaki starzenia.
Jak twierdzi profesor Arne Akbar - Średnia długość życia jest dwukrotnie większa od tej sprzed 150 lat, a liczba ta wciąż rośnie. Koszty opieki medycznej wywołane starzeniem się są ogromne, a liczba osób starszych, których jakość życia spadnie ze względu na obniżoną odporność - rośnie. Dlatego musimy zrozumieć dlaczego odporność spada, i czy da się coś zdziałać by przeciwstawić się tym zmianom.
Literatura: http://dx.doi.org/10.1038/ni.2981
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140824152345.htm
|