|
Poziom otyłości na świecie wzrósł prawie dwukrotnie w ciągu ostatnich 30 lat, sięgając prawie pół miliarda osób w 2008 roku. W Polsce aż 23,2 proc. ludności jest otyła. Tymczasem, średnia dla Europy jest o 2,45 proc. mniejsza i wynosi 20,75 proc.
Co ciekawe, europejską stolicą otyłości jest Praga. Aż 28,7 proc. czeskiego społeczeństwa cierpi z powodu nadmiernych kilogramów, jak wynika z ostatniej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) opracowanego na zlecenie DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU).
Jeśli chodzi o pozostałych sąsiadów Polski, szczuplejsi od nas są mieszkańcy Ukrainy (na otyłość cierpi tam 20,1 proc. społeczeństwa) oraz Niemiec (21,3 proc.). Grubsi niż Polacy są z kolei Białorusini (23,4 proc.), Słowacy (24,6 proc.) oraz Rosjanie (24,9 proc.).
Najszczuplejszymi Europejczykami są Szwajcarzy, tylko 14,9 proc. z nich jest otyłych. Poniżej średniej europejskiej w zakresie otyłości plasują się również Francuzi (15,6 proc.) oraz Duńczycy i Holendrzy (po 16,2 proc.).
Otyłość jest chorobą, która znacznie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną człowieka. Może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia, choroby układu mięśniowo-szkieletowego, problemy ze snem, a nawet niektóre nowotwory, np. rak piersi i rak jelita grubego. Może również przyczynić się do złego stanu zdrowia psychicznego, poprzez zaburzenia odżywiania i zaburzenia depresyjne. Ponadto, otyłość wymaga większych nakładów na opiekę zdrowotną, niekiedy wpływa również na ograniczenie zdolności do pracy.
Przyczyny otyłości mogą być bardzo różne. Często wynikają one z błędów żywieniowych, złej diety i niewłaściwych nawyków, czy braku ruchu. Dojazd do pracy samochodem zamiast rowerem, czy spaceru, jedzenie wysokokalorycznych przekąsek, to popularne grzechy popełniane przez każdego z nas. Niekiedy otyłość ma też podłoże genetyczne, bądź wynika z zaburzonego przebiegu procesu metabolizmu.
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Dlatego została włączona do tegorocznej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, jako jeden z dwóch nowych czynników pomiaru, obok poziomu start żywności. Poziom otyłości jest określany jest jako procent populacji powyżej 20 roku życia, która jest otyła. Otyłość rozumiana tu jest jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index - BMI) wynoszący powyżej 30. Wskaźnik ten przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe określając dostęp ludności do wystarczającej ilości żywności bogatej w składniki odżywcze.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 109 krajach na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.
|