|
Spożywają mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz więcej błonnika. Zmiana w ich postawie ma związek z prowadzonymi od 2009 roku działaniami, których celem jest poprawa nawyków żywieniowych oraz poszerzenie dostępu do wiedzy na ten temat.
Badanie zostało przeprowadzone przez Economic Research Service, agencję, która jest podstawowym źródłem informacji w Departamencie Rolnictwa USA. Naukowcy użyli w nim danych z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), dotyczących spożywania posiłków przez 9839 dorosłych Amerykanów.
Zależy nam, by Amerykanie dokonywali mądrych wyborów żywieniowych w codziennym życiu. Udało nam się już wiele osiągnąć, ale nasze zadanie nie jest jeszcze skończone. Nadal będziemy angażować się w programy, które zwiększają dostęp do zdrowej żywności - Tom Vilsack, sekretarz rolnictwa USA.
Z badań wynika też, że w ostatnich latach wzrosła liczba osób korzystających z informacji na temat zawartości odżywczej produktów, w tym z tabeli wartości odżywczych (Nutrition Facts Panel), zamieszczanej na opakowaniach. Korzysta z nich 42% dorosłych i 57% osób starszych. Co więcej, aż 76% badanych przyznało, że użyłoby ich w restauracji, gdyby mieli taką możliwość.
Wyniki raportu wskazują także na zmianę podejścia wobec jedzenia i odżywiania się. W 2010 odsetek osób aktywnych zawodowo, które wierzą, że mogą zmienić swoją wagę, wzrósł o 3%, w porównaniu do roku 2007. Jednocześnie zauważono, że dla badanych ważniejsza była wartość odżywcza kupowanych produktów spożywczych, niż ich cena.
Kiedy ludzie wierzą, że ich działania bezpośrednio wpływają na wagę ciała, mogą być bardziej skłonni do podejmowania lepszych i bardziej zdrowych decyzji zakupowych - Jessica Todd, doktor Centrum Badań Ekonomicznych i autorka raportu.
Pomiędzy rokiem 2005 a 2010 dzienne spożycie kalorii spadło o 78 kcal, tłuszczów nienasyconych o 5,9%, cholesterolu o 7,9%, zaś błonnika wzrosło o 7,5%.
Link: http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome?contentid=2014/01/0008.xml
|