|
Aby zobaczyć, jak zwyczaj picia kawy może wpłynąć na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, naukowcy z Uniwersytetu Qingdao zweryfikowali dotychczasowe badania na ten temat. Przeanalizowane zostały doświadczenia, w których uczestniczy spożywali kawę lub kofeinę. Naukowcy zwracali uwagę na to, czy przyjmowanie tych substancji ma związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę. Dodatkowo próbowali też dowiedzieć się, czy ryzyko to zmienia się w zależności od ilości spożytej kawy. Przeanalizowano 26 artykułów, w których omówionych zostało 31 prób. Łącznie w badaniach wzięło udział 1 096 647 osób, wśród których u 50 595 wykryto cukrzycę typu 2.
Prawdopodobieństwo zachorowania u osób, które podczas badań spożywały najwięcej kawy było o 30% mniejsze. Ponadto zauważono, że efekt ten był silniejszy w przypadku kobiet. Naukowcy stwierdzili również, że dwa kubki kawy dziennie każdorazowo zmniejszały ryzyko zachorowania o 12%. W przypadku kawy bezkofeinowej wyniki były podobne w 13 badaniach. Różnica pomiędzy osobami spożywającymi najwięcej tego rodzaju kawy, a osobami, które piły jej najmniej wynosiła 21%.
Źródło: Coffee and caffeine intake and incidence of type 2 diabetes mellitus: a meta-analysis of prospective studies European Journal of Nutrition October 2013Xiubo Jiang, Dongfeng Zhang, Wenjie Jiang
|