Określa się go jako silny alergen, który powoduje różne stopnie nietolerancji pokarmowej, a w skrajnych przypadkach prowadzi do poważnej choroby – celiakii. Na szczęście rozsądne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może uchronić je przed zachorowaniem.
Objawy nietolerancji glutenu pojawiają się zazwyczaj w czasie pierwszych prób podawania maluchowi produktów zbożowych.
Najczęstszymi symptomami są kolki, biegunki, wzdęcia, bóle brzuszka, zmiany na skórze, a nawet dolegliwości ze strony układu oddechowego, takie jak trudności w oddychaniu, katar czy kaszel. Jeśli dziecko po spożyciu pierwszych porcji kaszki manny lub zwykłych biszkoptów doświadcza podobnych dolegliwości, prawdopodobnie lekarz stwierdzi u niego alergię pokarmową na gluten. Co ważne, nietolerancja tego składnika nie jest tożsama z celiakią. Podczas, gdy reakcja alergiczna jest patologiczną odpowiedzią układu immunologicznego na dany składnik pokarmowy, celiakia to trwała nietolerancja glutenu, powodująca pogorszenie stanu zdrowia oraz wiele niebezpiecznych zaburzeń.
W celiakii podczas kontaktu z białkiem roślinnym, kosmki jelitowe, wyściełające jelito cienkie są niszczone, co prowadzi do zmniejszenia powierzchni chłonnej jelita, a w efekcie utraty masy ciała, niedoboru witamin lub anemii. Dlatego tak ważne jest umiejętne wprowadzanie do diety dziecka produktów glutenowych. Według najnowszych zaleceń, powinno to nastąpić po ukończeniu przez dziecko 4 miesiąca życia (w przypadku, gdy jest karmione piersią) lub po piątym miesiącu (gdy mama karmi je mlekiem modyfikowanym). W obu przypadkach ekspozycja na gluten powinna być dokonywana stopniowo.
Jednak jako, że gluten jest jednym z najsilniejszych alergenów, powoduje on dolegliwości u 10 do 25 % osób, u których zaobserwowano reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego. Jedynym lekarstwem na nietolerancję glutenu jest dieta, polegająca na eliminacji tego składnika z jadłospisu malucha. Daje to szansę na całkowite ustąpienie objawów w przyszłości i sprawić może, że dziecko z alergii po prostu wyrośnie. Najlepszym, najwygodniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie specjalnie przygotowanych kaszek, które odpowiadają potrzebom dzieci z nietolerancją na gluten. Powinny być one bezmleczne, bezcukrowe, pozbawione środków konserwujących oraz aromatów – jak na przykład nasze BIO kaszki– mówi Katarzyna Barwińska przedstawicielka firmy Holle, zajmującej się produkcją wysokojakościowych, certyfikowanych artykułów spożywczych BIO dla dzieci i niemowląt.
Produkty takie często mają w swym składzie dodatek owoców, które stanowią o walorach smakowych i gwarantują, że maluszek zje z chęcią całą porcję. Alergia na białko roślinne nie jest wyrokiem – jeśli dziecko otrzymywać będzie tylko najlepsze bezglutenowe produkty, jest duża szansa na to, że w dorosłym życiu będzie cieszyło się świetnym zdrowiem oraz niepowtarzalnym smakiem prawdziwego chleba z masłem.