|
Ponadto stwierdzono, że utrata masy ciała połączona ze zmianą trybu życia może przyczyniać się do redukcji objawów depresyjnych.
Dieta osób z zaburzeniami depresyjnymi zazwyczaj charakteryzuje się niską zwartością substancji odżywczych. Do tej pory nie potwierdzono jednak związku pomiędzy odżywianiem a ryzkiem depresji u osób zdrowych. Dokonał tego dopiero zespół finlandzkich naukowców. Nasze badanie potwierdza hipotezę, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na niwelowanie czynników odpowiedzialnych za powstawanie zaburzeń depresyjnych – mówi Anu Ruusunen, badaczka, która przedstawiła wyniki analizy w swojej pracy doktorskiej. Do sformułowania swoich wniosków naukowcy z University of Estern Finland wykorzystali wyniki dwóch oddzielnych badań: Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor oraz Finnish Diabetes Prevention Study (DPS).
Pierwsze z nich miało na celu zbadanie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i innych chorób przewlekłych u mężczyzn w średnim wieku. Podczas obserwacji, trwających średnio 13-20 lat, badacze monitorowali dietę 2000 Finów. Za pomocą specjalnych kwestionariuszy mierzono ilość i częstotliwość spożywanych przez nich posiłków. Wszelkie informacje na temat ich kondycji psychicznej, w tym przypadki zaburzeń depresyjnych, były pozyskiwane z rejestru wypisów National Hospital Discharge Register.
Celem drugiego badania, Finnish Diabetes Prevention Study (DPS), była ocena, jak zmiana stylu życia wpływa na zapobieganie lub opóźnienie wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób z upośledzoną tolerancją glukozy. Badanie przeprowadzono na 140 mężczyznach i kobietach, losowo przydzielonych do dwóch grup: kontrolnej i badawczej. Grupa kontrolna została poddana 3-letniemu programowi, którego celem było wprowadzenie zmian w swoim dotychczasowym trybie życie. Planowanymi efektami było m.in. zmniejszenie masy ciała i spożycia tłuszczu, zwiększenie spożycia błonnika oraz wprowadzenie regularnych ćwiczeń fizycznych (ok. 30 minut dziennie).
Porównanie obu badań wykazało, że zdrowa dieta, bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, drób, ryby i chudy ser zmniejszała ryzyko występowania objawów depresji i pojawienia się tego zaburzenia. Podobny efekt zauważono przy zwiększonym spożyciu kwasu foliowego, którego najważniejszymi źródłami są właśnie warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, mięso i wątróbka.
Natomiast, stosowanie niezdrowej diety, charakteryzującej się wysokim spożyciem produktów przetworzonych, przekąsek zawierających cukier czy słodkich napojów, według naukowców wiąże się z częstszym występowaniem objawów depresji.
Dodatkowo naukowcy podkreślają, że redukcja masy ciała ma znaczący wpływ na zmniejszenie występowania objawów depresji.
Źródło: Ruusunen, Anu. Diet and depression. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Health Sciences, no 185, September 2013
|